FB TW PIN NWS

Erdoğan'dan Ahmedinecad'a nükleer uyarısı

2006-12-04
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'da yaptığı görüşmelerde, muhataplarına, bu ülkenin nükleer programı ile ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesi konusunda görüş ve önerilerini ilettiği öğrenildi.

Erdoğan, bir günlük çalışma ziyaretinde bulunduğu İran'da ilk olarak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Perviz Davudi ile bir araya geldi. Edinilen bilgilere göre, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde ağırlıklı olarak ikili sorunlar, ticari ilişkiler ve doğal gaz konusundaki işbirliğinin genişletilmesi ele alındı.

Başbakan Erdoğan'ın Davudi ile yaptığı görüşmede, ikili ticaret hacminde İran'dan alınan yüklü miktardaki doğal gaz nedeniyle Türkiye'nin aleyhine olan durumun bir dengeye kavuşturulması için İranlı muhataplarından Türkiye'den daha fazla ithalat yapmalarını istediği kaydedildi.

Erdoğan-Davudi görüşmesinde bölgesel konularda ele alınırken, Irak'taki gelişmeler ile etnik ve mezhep çatışmaları, Lübnan'daki iç gerilim ve Filistin-İsrail konuları görüşüldü. Irak ve Lübnan'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin korunması konularında görüş birliğine varıldığı ifade edildi.

AHMEDİNECAD İLE GÖRÜŞME
Başbakan Erdoğan Perviz Davudi ile yapılan görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile biraraya geldi. Ahmedinecad'ın görüşmede, Türkiye ile her alanda işbirliğinin daha da geliştirilmesine tam destek verdiğini söylediği öğrenildi. Ahmedinecad'ın Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ettiği de kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın da davet için teşekkür ettiği, görüşmelerde, İranlı muhataplarına bu ülkenin nükleer programı ile ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesi konusunda görüş ve önerilerini ilettiği öğrenildi.