FB TW PIN NWS

'Sorunlar uluslararası alana taşınırsa Osmanlı'ya döneriz'

2006-11-10
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terör sorununun, ''Türkiye'de insan hakları ve azınlık haklarına indirgenerek, çok uluslu zemine çekilmek istendiğine'' dikkat çekerek, ''Hiç kimse terörden bahsetmiyor, insan hakları ve azınlıklardan bahsediyor ve çok uluslu zemine taşınıyor. Eğer bu çok uluslu zemine taşınırsa Osmanlı dönemine gideriz'' dedi.

Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak, Gazi Ordu Evi'nde Basın Kokteyli verdi. Kokteyle, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da katıldı.

Davette, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Genel Müdür Yardımcısı Tahsin Aktı, Haber Yayın Daire Başkanı Muzaffer Şahin, gazete, televizyon ve ajansların üst düzey yöneticileri ile muhabirlerden oluşan yaklaşık 200 kişilik davetli grubu yer aldı.
Orgeneral Büyükanıt, konuk gazetecilerle sohbet etti.

AB'den yapılan açıklamalarda ''askerlerin konuşmasından rahatsızlık duyulduğunun'' ifade edildiğini belirten gazeteciye Orgeneral Büyükanıt, ''Bizim iç politikayla ilgimiz yok. 1908-1918 döneminde ordu siyasete karıştı ve iyi olmadı. Biz iki şey konuşuyoruz; Türkiye'nin bütünlüğü ve rejim. Bunun dışında, biri çıksın, bir şey söylesin bana...'' yanıtını verdi.

Büyükanıt, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün kendisine aynı anda yönelen büyük ve dokusal tehditleri, ''kendisine güvenerek, inanarak, birlik ve beraberliğini koruyarak'' aşabileceğini belirterek, ''Kendinizi Atatürk'ün yerine koyun. Siz 16 Mayıs 1919'da Türkiye'nin içinde bulunduğu durumda kalkıp da Samsun'a çıkar mısınız? Bizim durumumuz o dönemdeki Atatürk'ün durumundan daha kötü değil. O zaman umutsuzluğa kapılmamamız lazım. Türk milleti, Türk devleti kendini zayıf görmemeli. Türkiye her sorunun üstesinden gelebilir'' dedi.

Büyükanıt, ''ABD'deki siyasi dengelerin değişmesiyle Irak politikası da değişecektir diyorlar. Bu bizi nasıl etkiler?'' sorusuna ''Bunu değerlendirmek için çok erken. Bizim için önemli olan sınırın iki tarafı da korunmalıdır. Durmadan bize diyorlar ki Irak'ta meşru hükümet var. Gelsin korusun sınırını'' karşılığını verdi.