FB TW PIN NWS

Atatürk'ü Anıyoruz

2006-11-10
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Ulusu'nun, Atatürk'ü unutmadığını ve unutmayacağını belirterek, ''Ulusumuz, ilke ve devrimlerine, düşünce sistemine ve cumhuriyetimize her koşulda sahip çıkacak, ülkülerini gerçekleştirmek, gösterdiği hedeflere ulaşmak için el birliğiyle çalışacaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, yayımladığı mesajda, Ulu Atatürk'ün doğumunun 125. aramızdan ayrılışının 68. yılında, sevgi, saygı ve gönül borcu duyarak, özlemle anıldığını bildirdi.

Türk Ulusu'nun, her 10 Kasım'da olduğu gibi bu yıl da, aydınlık Türkiye'nin kurucusu Atatürk'e sevgisini, saygısını ve bağlılığını içten duygularla gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, tam bağımsız, laik, demokratik, çağdaş bir devlet armağan eden Yüce Atatürk'ün, ulusun varlığıyla özdeşleştirdiği, yüreğinde erişilmez kıldığı ölümsüz bir önder olduğunu vurguladı.

-''İNSANLIÐA MAL OLMUŞ BİR LİDER''-

Cumhurbaşkanı Sezer, ulusun, Yüce Ata'sıyla kıvanç duyduğunu, insanlığa mal olmuş bir önderi yetiştirmenin övüncünü yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:
''Yüce Atatürk, yüklendiği tarihsel görevle, Ulus'un yazgısını ve tarihin akışını değiştirmiş, dünyanın yeniden biçimlenmesinde önemli rol oynamıştır.Yaşarken de ölümünün ardından da insanlık için esin kaynağı olmayı sürdürmüştür.

Savaşımı ve çağdaşlaşma atılımlarıyla başka uluslara da yol gösteren Atatürk, ülküleri, düşünce sistemi, yaşamı, başarıları, üstün kişiliği, barışçı kimliği ve geride bıraktığı yıkılmaz eseriyle tarihe damgasını vurmuş, dünyada saygınlık kazanmıştır.

Atatürk, yok edilmek istenen Türk Ulusu'nu, aynı ülküler çevresinde toplayarak, yanmış, yıkılmış yurt topraklarında, çağdaş dünyanın değerlerini benimsemiş, yeni ve bağımsız bir devlet kurmuş, ülkemizi aydınlık yarınlara taşımıştır.''

-''HİÇBİR ÖZVERİDEN KAÇINMAMIŞTIR''-

Yüce Atatürk'ün, hiçbir şeyi olanaksız görmediğini, sorunlara gerçekçi ve bilimsel yaklaşımlarla çözümler ürettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ulusunu çok iyi tanıyan, seven ve ona güvenen Büyük Önder'in, toplumun gelişme ve çağdaşlaşma istenci doğrultusunda, en uygun seçenekleri benimsediğini ve uyguladığını bildirdi.

Sezer, şunları kaydetti:
''Cumhuriyet başta olmak üzere tüm başarılarını kendisine değil, Türk Ulusu'na mal eden Atatürk, üstün nitelikleriyle her zaman öncü ve örnek olmuş, insanımızın gönenci ve mutluluğu için çalışmış, bu uğurda hiçbir özveriden kaçınmamıştır.

Bugün, ulus olarak yapmamız gereken, Yüce Önder'in yaşamını, düşüncelerini, ilke ve devrimlerini tüm yönleriyle gelecek kuşaklara öğretmektir. Atatürk'ü anmanın ve anlamanın en güzel yolu budur.
Atatürk'ü anlayan, düşüncelerindeki derinliği kavrayan, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde yaşamını biçimlendiren kuşaklar, Türkiye Cumhuriyeti'nin her dönemde ayakta kalmasının, bağımsız, çağdaş, ulusal bir devlet olarak varlığını sürdürmesinin en büyük güvencesi olacaklardır.

Türk Ulusu, Atatürk'ü unutmamıştır ve unutmayacaktır. Ulusumuz, ilke ve devrimlerine, düşünce sistemine ve Cumhuriyetimize her koşulda sahip çıkacak, ülkülerini gerçekleştirmek, gösterdiği hedeflere ulaşmak için el birliğiyle çalışacaktır.

Bıraktığı eserin büyüklüğünün ve sağladığı kazanımların bilincinde olan Türk Ulusu, bağımsızlık savaşımızın önderi, laik ve demokratik Cumhuriyetimizin kurucusu Yüce Atatürk'ü sonsuza kadar gönlünde yaşatmayı sürdürecektir.

Çağdaş Türkiye'nin kurucusu, büyük devrimci ve devlet adamı Atamızı doğumunun 125., aramızdan ayrılışının 68. yılında, bir kez daha saygı ve gönül borcuyla anıyoruz.''

-TBMM BAŞKANI ARINÇ: ''ATATÜRK, MİLLET İRADESİNE DAYALI, ÇAÐDAŞ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ KURARAK, YEPYENİ BİR ÇIÐIR AÇMIŞTIR''

ANKARA (A.A) - 09.11.2006 - TBMM Başkanı Bülent Arınç, Atatürk'ün, milletin Anadolu topraklarından silinmek istendiği bir dönemde başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı zaferle sonuçlandırdığını belirterek, ''Atatürk, millet iradesine dayalı çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak, yepyeni bir çığır açmıştır'' dedi.

Arınç, Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 68. yılı nedeniyle yayınladığı mesajda, Kurtuluş Savaşı'nın önderi ve Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve saygıyla andığını belirtti.

''Milletimizin Anadolu topraklarından silinmek istenildiği bir dönemde başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı zaferle sonuçlandıran Atatürk, millet iradesine dayalı çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak, yepyeni bir çığır açmıştır'' diyen TBMM Başkanı Arınç, şunları kaydetti:
''Anadolu topraklarından yükselen bu bağımsızlık ve özgürlük meşalesi, dünyada pek çok topluma da örnek olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük ideali, temellerini attığı Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmaktı. Yok oluşun eşiğinden dönerek büyük bir kararlılık gösteren milletimiz, bu yolda çok mesafe kat etti. Bununla gurur duyuyoruz.

Ülkemiz, temel insan hak ve özgürlüklerinin gelişmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve demokrasinin tüm kurum ve kurallarının geçerli kılınması yolunda da çok önemli mesafeler kat etmiş bulunmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu ve ilk Başkanlığını yaptığı Meclisimiz, bugün de ilk günkü heyecan ve kararlılık içinde Cumhuriyetimize sahip çıkarak yoluna devam etmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün bıraktığı eserin büyüklüğü ve eşsiz anlamı, milletimize gurur vermektedir. Bütün bunlar, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlamaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Kurtuluş Savaşı Önderimiz, Cumhuriyetimizin Kurucusu ve ilk Meclis Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir defa daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, vatandaşlarımıza selamlarımı iletiyorum.''

-BAŞBAKAN ERDOÐAN: ''İNANIYORUM Kİ MİLLETİMİZ O'NUN ESERLERİNE, CUMHURİYETİMİZİN BÜTÜN DEÐER VE KURUMLARINA GEÇMİŞTE OLDUÐU GİBİ BUGÜN DE, GELECEKTE DE SAHİP ÇIKACAKTIR''

ANKARA (A.A) - 09.11.2006 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eserlerine, cumhuriyetin bütün değer ve kurumlarına geçmişte olduğu gibi bugün de, gelecekte de sahip çıkacağını bildirdi.

Erdoğan, ''Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da cumhuriyet değerlerimizi her türlü siyasi ve toplumsal tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Atatürk'ün 68. ölüm yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, istiklal mücadelesinin önderi, cumhuriyetin kurucusu büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölüm yıl dönümünde anarken, hep birlikte O'nun fikir ve eserleri üzerinde yeniden düşünmek, güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyen temel felsefesini anlamaya çalışmak gerektiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:
''Bugün büyük bir öz güvenle bir kez daha diyoruz ki; 'büyük eserim' dediği, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, O'nun işaret ettiği yolda ilelebet yaşayacaktır. Bu emanetine bugün de aynı yüksek ruh ve şuurla sahip çıkarak cumhuriyetimizi daha da yükseklere taşıma azim ve kararlılığındayız.
O'nun gösterdiği muasır medeniyetleri aşma hedefine doğru, milletimizin her bir ferdine en ileri hayat standartlarını sağlamak için büyük bir seferberlik içindeyiz.

Türkiye, bugün cumhuriyetimizin kuruluş idealine uygun olarak özgür ve müreffeh dünyanın medeni milletler camiasının saygın bir ülkesi haline gelmiştir. AB'nin eşit ve onurlu bir üyesi olma yolunda kararlı adımlarla yürüyüşünü sürdürmektedir.''

-''SAHİP ÇIKACAKTIR''-

Türk milletinin, O'nun eserlerine, cumhuriyetin bütün değer ve kurumlarına geçmişte olduğu gibi bugün de, gelecekte de sahip çıkacağına inandığını belirten Başbakan Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da cumhuriyet değerlerini her türlü siyasi ve toplumsal tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğini kaydetti.

Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bana göre, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete uğurladığımız bu günü O'nun mücadele heyecanını yaşayarak, fikirlerini çok daha iyi anlamaya çalışarak geçirmek en doğru anma biçimi olacaktır.

Bugün, O'nun gösterdiği çağdaşlaşma hedeflerine her zamankinden daha yakın olduğumuza inanıyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 68. yıl dönümünde rahmetle, şükranla anıyorum.''

-CHP GENEL BAŞKANI BAYKAL: ''ULUS OLARAK BİLİYORUZ Kİ, BU 10 KASIMDA ATATÜRK'Ü ANMAK, İLKE VE DEVRİMLERİNİ SAHİPLENMEK ÇOK DAHA ANLAMLI VE ÖNEMLİDİR''

ANKARA (A.A) - 09.11.2006 - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu 10 Kasımda Atatürk'ü anmanın, ilke ve devrimlerini sahiplenmenin çok daha anlamlı ve önemli olduğunun ulus olarak bilindiğini belirterek, ''Çünkü, AKP iktidarı döneminde Atatürk Türkiye'sinin olmazsa olmazları olan laik cumhuriyetimize, toprak bütünlüğümüze ve ulusal birliğimize yönelik tehdit ve tehlikeler çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır'' dedi.
Baykal, Ulu Önder Atatürk'ün vefatının 68. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, sevgi ve özlemle andıklarını belirten Baykal, ''Ulus olarak biliyoruz ki, bu 10 Kasımda Atatürk'ü anmak, ilke ve devrimlerini sahiplenmek çok daha anlamlı ve önemlidir'' ifadesini kullandı.

AK Parti iktidarı döneminde Atatürk Türkiye'sinin olmazsa olmazları olan laik cumhuriyet ile toprak bütünlüğü ve ulusal birliğe yönelik tehdit ve tehlikelerin çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıktığını savunan Baykal, şöyle devam etti:
''Özellikle belirtmeliyim ki toplumumuzun her kesimi giderek büyüyen bu tehdit ve tehlikelerin farkına varmaya, Atatürk ilke ve devrimlerini her geçen gün daha kararlılıkla sahiplenmeye, savunmaya başlamıştır.
Bu aynı zamanda Atatürk'ün büyüklüğünün de kanıtıdır. Atatürk, coğrafya olarak bütün dünyayı, tarih olarak ömrünü çok aşan, çağının en önemli devlet adamlarından biridir.

Dün Mustafa Kemal ile çıktığımız yolda, bugün Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında kararlılıkla yürüyoruz.''

-''GELECEÐE TAŞIMA GÜNÜDÜR''-

Atatürk'ün yaptığı çalışmaların, ortaya koyduğu eserlerin, sadece yaşadığı dönemde değil, aradan 70 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen günümüzde de öneminden hiçbir şey kaybetmediğini, tam tersine her gün daha fazla değer kazandığını vurgulayan Baykal, mesajını şöyle tamamladı:

''10 Kasımlar, bu kazanımları sahiplenme, koruma, güçlendirme ve geleceğe taşıma günüdür.

O nedenle Cumhuriyet Halk Partililer olarak dün Mustafa Kemal ile çıktığımız yolda, bugün O'nun ilke ve devrimlerinin ışığında kararlılıkla yürüyor, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Laik Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.''