FB TW PIN NWS

Meteorolojiden etkili yağış uyarısı

2006-10-29
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, halen doğu bölgelerde etkili olan yağışlı havanın yarından itibaren batı ve güney kesimleri de etkisine alacağını açıkladı.

Meteoroloji, “Pazartesi günü; güney ve batı, Salı günü güney, iç ve batı, Çarşamba günü doğu bölgelerde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili ve sürekli olması beklenen sağanak yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara (Sel, su baskını, taşkın vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir” uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, halen doğu bölgelerde etkili olan yağışlı havanın yarından itibaren batı ve güney kesimleri de etkisine alacağını belirterek vatandaşları uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz Tahmin Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Halen doğu bölgelerde etkili olan yağışlı hava kütlesine ilave olarak, yarın (pazartesi) yurdun güney ve batı kesimlerinin yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor” denildi. Meteoroloji, “Pazartesi günü; güney ve batı, Salı günü güney, iç ve batı, Çarşamba günü doğu bölgelerde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili ve sürekli olması beklenen sağanak yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara (Sel, su baskını, taşkın vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir” uyarısı yaptı. Meteoroloji açıklamasında şu tahminlere yer verildi:

“Yarın (Pazartesi); yurt genelinde görülecek sağanak yağışların, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun Kuzeybatısı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun Batısı ile Bolu, Düzce ve Zonguldak çevrelerinde etkili olması bekleniyor.

Salı günü; Trakya ve Doğu Karadeniz Kıyıları dışında tüm yurtta devam edecek yağışların, ‘İstanbul, Kocaeli ve Sakarya illeri başta olmak üzere’, Marmara’nın Güney ve Doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in İç Kesimleri, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde etkili ve sürekli olacağı tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışların, Batı Karadeniz’in İç Kesimleri ile Kütahya’nın yüksek kesimlerinde gece ve sabah ilk saatlerde karla karışık yağmur şeklinde olması bekleniyor.

Çarşamba günü; kuzey ve doğu kesimlerde devam edecek yağışların, Perşembe günü yurdu terk edeceği ancak, akşam saatlerinden itibaren batı bölgelerin yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığının; pazartesi ve salı günü yağış alan yerlerde azalacağı, çarşamba ve perşembe günü biraz artacağı, ancak cuma günü kuzeybatı kesimlerden başlayarak hissedilir derecede azalacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın pazartesi akşam saatlerinden sonra ve özellikle salı günü; batı bölgelerde kuzey ve kuzeybatı, doğu kesimlerde güney ve güneydoğu yönlerden orta kuvvette, Marmara, Ege ve Batı Karadeniz ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.”