FB TW PIN NWS

Fransız banliyölerinde yine olaylar çıktı

2006-10-29
Fransa'nın banliyölerde geçen yıl meydana gelen şiddet olaylarının yıldönümünde yine bazı banliyölerde otobüsler ataşe verildi.

Polis çıkması olası olaylara karşı sıkı güvenlik önlemleri aldı. Olayların çıkış noktası olarak belirtilen Clichiy-Sous-Bois'de polis kimlik kontrolü yaptığı 5 Türk gencini, polise mukavemette bulunduğu iddiasıyla gözaltına aldı. Olaya Türk Konsolosluğu el koydu.

Fransız banliyölerinde geçtiğimiz yıl gerçekleşen şiddet olaylarının yıldönümünde polis alarma geçti. Bazı bölgelerde otobüsler ateşe verilirken, olayların başlangıç noktası olarak görülen Clichiy-Sous-Boise'de denetimleri arttıran polis, kimlik sorgulaması yaptı. 5 Türk gencini, polise mukavemette bulunmak suçundan gözaltına alan polis, duruma Türk Konsolosluğu'nun müdahale etmesi sonucunda, isyan olaylarıyla gençlerin bir bağlantısı olmadığının anlaşılması üzerine 12 saatlik gözaltı süresinin dolmasıyla gençleri serbest bıraktı.

Muavin Konsolos Aşkın Çakmak, gözaltına alınan gençlerin isyan olaylarıyla ilişkisinin olmadığını açıkladı ve polis 12 saat gözetim altında tuttuğu gençleri serbest bıraktı.

Başkent Paris'in yakın banliyösü Clichy-Sous-Bois'de geçen yıl 2 gencin ölümü bir gencin de ağır yaralanması sonrası meydana gelen olayların yıl dönümü dolayısıyla, bölgede yaşayan kuzey Afrikalı gençlerin yine geçen yılkine benzer olaylar çıkmasından endişe eden hükümet, geniş çaplı güvenlik önlemleri alarak, olay çıkmasına meydan vermedi. Polisin bölgede kimlik kontrolü yaptığı sırada, 5 Türk genci de kahveden evlerine gittikleri sırada sorgulandı. Gençler ile polis arasında yaşanan anlaşmazlık üzerine gençler, polise mukavemetten gözetim altına alındı. Adem Öztürk, Hamit Tek, Mecit Uçar, Osman Gingöz ile reşit olmayan Adnan Tek anında serbest bırakılırken, diğer 4 Türk genci, Paris Başkonsolosluğu yetkililerinin gençlerin gözetim altında tutulduğu Gany Polis karakolu'ndaki yetkililerle yaptığı görüşme sonrasında serbest bırakıldı.

Muavin Konsolos Aşkın Çakmak, gözaltına alınan gençlerin gözetim altına alınış nedeninin, bölgedeki isyan olaylarıyla ilişkilerinin olmadığını, polisin kimlik kontrolü sırasında gençlerin polise mukavemet etmeleri sonucu karakolu götürüldüklerini söyledi. Karakolda gözetim altında tutulmasından huzursuz olan vatandaşlarımıza, olayla ilgili bir açıklama yapan Muavin Konsolos Çakmak, "Allah'a şükürler olsun ki, isyan olaylarıyla, yakma yıkma gibi benzeri olaylarla gençlerimizin hiç bir ilişkisi olmadığını bizzat polis kendisi de açıkladı. Gözetim altına alınma nedeni, kimlik ve ehliyet soran polise karşı gelmeleridir" dedi.

Gençlerin sık sık biraraya geldikleri Anadolu kahvesindeki vatandaşlara "itidal" tavsiye eden Muavin Konsolos, "Yaşadığınız ülkenin kanunlarına riayet ediniz, yasal haklarınızı resmi yollardan arayınız. Afrikalı gençler gibi araba yakmak, mağazaya molotof kokteyli atmak, yakmak ve yıkmak hiçbir zaman bir şey kazandırmaz. Zaten bizim gençlerimizin bu tür olaylara karışmaması sevindiricidir" ifadelerini kullandı.