FB TW PIN NWS

İran'da 10 yıl aradan sonra nüfus sayımı

2006-10-28
İran'da 10 yıl aradan sonra nüfus sayımı yapılıyor.

Nüfus sayımının 20 gün devam etmesi ve ilk sonuçların önümüzdeki sene Mart'ta açıklanmaya başlanması bekleniyor. Nüfus sayımında sembolik olarak ilk önce Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad sayıldı.

Ahmedi-necad, İran'daki gelişmeye paralel olarak nüfus sayımının 10 yılda bir değil 5 yılda bir gerçekleşmesini isteyerek, "Nüfus sayımı kanununu düzeltmeliyiz. Gelişmeler çok hızlı olduğundan gelişme programı kanunlarımız günlük ihtiyaçlara uygun olmalıdır" dedi.

İran İstatistik Merkezi Başkanı Muhammed Ali Meded, nüfus sayımında 90 bin kişinin görev alacağını ve toplam maliyetinin 40 milyon dolar olacağını kaydetti.

Devrimin ilk yıllarında dini liderler ülkedeki nüfus artışı ile gurur duyuyorlardı fakat 1990'lı yıllarda artan sayıda gencin iş bulmamaya başlaması üzerine İranlı yetkililer ailelere 2'den fazla çocuk yapmamaları tavsiyelerinde bulunmaya başlamışlardı. Ancak yeni Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad nüfus artışı politikasından bir değişiklik sinyali vererek, son günlerde İran'ın nüfusunun 120 milyon olması gerektiği tezini ileri sürmüştü.