FB TW PIN NWS

İran, ikinci santrifüjü açtı

2006-10-29
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, "Nükleer programlarımız barış amaçlı olduğundan uranyumun zenginleştirilmesinde akıcılığı sağlayan ikinci santrifüjün açılması önemli bir durum değil" dedi.

Haftalık basın toplantısı düzenleyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni "Faaliyetlerimizi geçmişte olduğu gibi araştırma ve geliştirme kapsamında yapıyoruz. İkinci santrifüjün hizmete girmesinin, Solana ile Laricani arasındaki görüşmeyle bir irtibatı yok. Solana ile Laricani arasında uzun ve olumlu 4 tur görüşme gerçekleşti. Taraflar görüşme sonrası, iyimser olduklarına dair açıklama yapmalarına rağmen Avrupa Birliği (AB) tarafından tutumlar değiştiği ve biz bu değişikliğe de anlam veremedik. Biz sürekli görüşmelerden yana olduk. Bunu defalarca da dile getirdik. Sorunun en iyi çözüm yolunun müzakereler olduğunu ilan ettik. Olası bir ambargo kararı karşısında nasıl bir karar alacağımızı ise ambargo kararının alınmasından sonra bildiririz" şeklinde konuştu.

Amerikan başkanlığında batılı ülkelerin Fars körfezinde 'nükleer yayılmayı önleme tatbikatı'nın düzenlenmesine dair bir soruyu da yanıtlayan Muhammed Ali Hüseyni, "Bölge ülkeleri, bölge dışından gelen ülkelerden daha iyi şekilde bölgenin güvenliğini sağlayabilir. Bölgenin güvenliğinin en iyi yolu da bölge ülkeleri arasında işbirliğini sağlamak" diye konuştu. Tatbikatı sırasında İran gemilerinin aranması yönünde çıkan haberlerle ilgili olarak da Hüseyni, "Böyle bir şey söz konusu değil. Muhtelif ülke yetkililerinin yaptıkları açıklamalar da bu tatbikatın, İran aleyhine olmadığını zaten göstermiştir" açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyni, Arjantin mahkemesinin İran'da dönemin cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Dışişleri Bakanı Ali Ekber ve İstihbarat Bakanı Ali Tahayina hakkında tutuklama kararı vermesine dair soruları da cevaplayan Hüseyni, "Biz tepkimizi diplomatik olarak ortaya koyduk. Konuyu İran Başsavcısı da araştırmaktadır. Sonuca göre yapılması gerekenleri yapacağız" ifadelerini kullandı.