FB TW PIN NWS

Erdoğan: 'Rumlar emrivaki yapmaya çalıştı'

2006-12-02
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB ilişkilerinin ''Kıbrıs sorununun çok daha ötesinde derin boyutlara sahip olması gerektiğini'' belirterek, ''Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, kapsamlı çözümün parçası olması gereken unsurları önümüze getirerek bize emrivaki yapmaya çalışmıştır'' dedi.

Erdoğan ve Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşmenin ardından ortak açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, AB ile ilişkilerde ''yeni bir dönüm noktasının eşiğinde bulunulduğunu'' ifade ederek, "Özellikle görüşmemizde komisyon tarafından yapılan tavsiyenin yol açabileceği olumsuz etkileri Sayın Vanhanen'e izah ettim" dedi.

Karşılaşılan güçlüklere rağmen hiçbir zaman duygusal davranmadıklarını, aklı selimi elden bırakmadıklarını belirten Başbakan Erdoğan, görüşmelerde çözüme ulaşılması için iyi niyetli gayretleri bundan sora da sürdüreceklerini Vanhanen'e ilettiğini söyledi.

"HERHANGİ BİR TREN KAZASI SÖZ KONUSU DEÐİL"

Finlandiya Başbakanı da görüşmeyi, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini ele aldıkları çok yapıcı bir görüşme olarak değerlendirdi.

"Türkiye'nin AB'ye tam üye olmak üzere müzakere yürütecek bir ülke olarak kalacağını" söyleyen Vanhanen, Türkiye'nin Avrupalı ve AB'ye ait olduğunu kaydetti.

Müzakere süreçlerinde her zaman inişler ve çıkışlar olabileceğini belirten Vanhanen, şu andaki durumun geçici olduğunu vurgulayarak, "(AB Komisyonunun) Tavsiye kararı, hep beraber daha fazla çalışmamızı gerektiriyor" dedi.

Türkiye'nin üyelik sürecinde yavaşlama olabileceğini, ancak bu sürecin gelecek dönemde daha hızlı devam etmesini istediklerini belirten Vanhanen, "Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunda herhangi bir tren kazası söz konusu değildir" diyerek, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını üye ülkelerin tümüne hiçbir ayrım yapmaksızın uygulamasına yönelik bir taahhüdü bulunduğunu anlatan Vanhanen, Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması gerektiğini de söyledi.

Gül'den AB büyükelçilerine yemek...

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve AB ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilerini bir araya getiren yemekte, AB Komisyonunun Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınmasını tavsiye eden kararına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Edinilen bilgilere göre, Devlet Konukevindeki yemekte, AB büyükelçilerine Türkiye'nin Komisyonun tavsiye kararından duyduğu memnuniyetsizliğin nedenleri anlatıldı.

Türkiye'nin AB sürecine ilişkin pek çok konuda karşılıklı olarak gayet açık bir konuşma ortamının sağlandığı yemekte büyükelçilerin, "Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin herhangi bir şekilde kesintiye uğramasının kabul edilemez olduğunu" görüşünde birleştiği ifade edildi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu toplumsal devinimin herkes için önemli olduğuna işaret edilen yemekte, Avrupalı büyükelçilere, "En sonunda Türkiye'yi üyeliğe kabul edersiniz, etmezsiniz... O sizin bileceğiniz iş, ama bu devinimin gerçekleşmesini isteyen bir ülkeyi kendi elinizle durdurmayın" mesajı verildi.