FB TW PIN NWS

Ağırçekim tren kazası

2006-12-04
Newsweek dergisi hem uluslararası hem de Avrupa baskısının kapak konusunda, Türkiye-AB ilişkilerindeki olumsuz gelişmeleri değerlendirirken, "Bu bir ağır çekim tren kazası ve Ankara’nın AB yolunda gerçekleşmesi iyice yaklaşan kaza, herkes için bir felaket olacak" diye yazdı. Dergi, "vizyonsuzluk" nedeniyle "zamanımızın en büyük projelerinden biri batırıldı" görüşünü dile getirdi.

Kapağında "Who Lost Turkey" (Türkiye’yi kim kaybetti) şeklinde attığı başlığı içeride "How Europe Lost Turkey" (Avrupa Türkiye’yi nasıl kaybetti) şekline dönüştüren Newsweek, Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeleri Owen Matthews imzalı haber-analizde değerlendirdi.

Dergi Papa 16. Benedikt’in Sultanahmet Camii’ndeki duasına dikkat çekerek, "Dua, jeopolitik bir strateji haline geldiğinde sorun var. En başta Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin kaçınılmaz çöküşü" ifadesini kullandı.

Avrupa’nın önyargıların üstesinden gelerek kendisini bir coğrafyadan çok ideolojik olarak tanımlama şansını kaybettiğini savunan dergi, "Bu, çok büyük bir trajedi, bir potansiyel felakettir" diye yazdı. Avrupa içerisindeki Türkiye’nin Müslüman dünyası için bir model olması fırsatının kaçırıldığını belirten dergi, "Türkiye herşeye rağmen çalışacağını söylüyor, ancak Türkiye’nin artık tamamen farklı bir jeopolitik yola girmesi riski var" uyarısını yaptı.

Newsweek, Papa’nın Türkiye ziyaretinin ülkedeki laik Türkler ile İslam arasındaki gerginliği ortaya koyduğunu belirtirken son kamuoyu yoklamalarına göre kendilerini her şeyden önce "Türk" olarak tanımlayanların oranının yüzde 19’a gerilediğine dikkat çekti. AKP hükümetinin elit laik kesimde kaygı oluşturduğunu da kaydeden dergi, Türkiye’de AB’ye destek azalırken Türk aşırı milliyetçiliğinin yükseldiğini yazdı. Newsweek, Türk generallerinin "görece sessizlik" içerisinde geçen yıllardan sonra "giderek seslerini yükseltmelerini en tehlikelisi" olarak niteledi.

Türkiye’yi kim kaybetti

Newsweek dergisi, AB’yi Türkiye ile ilişkilerinde "vizyonsuzlukla" suçladı ve "Avrupa önyargıların üstesinden gelerek kendisini bir coğrafyadan çok ideolojik olarak tanımlama şansını kaybetti. Zamanın en büyük projesi batırıldı. Bu, çok büyük bir trajedi. Türkiye’nin Avrupa içinde, Müslüman dünyası için bir model olması fırsatı kaçırıldı" diye yazdı.