FB TW PIN NWS

ABD Dışişleri Müsteşarı: 'Soykırım yasa tasarısı engellenemeyebilir'

2006-11-11
ABD'de geçtiğimiz Salı günü yapılan ara seçimlerden zaferle ayrılan Demokratlar, Türkiye'nin, Ermeni soykırımının ABD'de tanınmasını engelleme çabalarına köstek olabilir. ABD Kongresi ve Senatosu'nda çoğunluğu ele geçiren Demokrat milletvekilleri ve senatörler genel olarak Ermeni lobisine yakınlıkları ile biliniyor.

ABD'de gerçekleştirilen ara seçimlerin galibi olan Demokratlar, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını kolaylaştırabilir. Seçilen milletvekilleri ve senatörlerin büyük bir bölümü Ermeni lobisine yakınlığı ile tanınırken, ABD'nin ilk kadın Meclis Başkanı olacak olan Nancy Pelosi de sözde Ermeni soykırımının yasallaşması için aktif olarak çalışan milletvekillerinin başında geliyor. Sözde Ermeni soykırımı ve Demokratların tavrı ile ilgili konular dün başkent Washington'da düzenlenen Amerikan-Türk Dernekleri Asamblesi'nin yıllık toplantısında gündeme geldi. Bu yıl 27'incisi düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Matt Bryza, yasa tasarısının 2007 senesinde engellenemeyebileceğini söyledi.

Demokratların Kongre'de çoğunluğu ele geçirmesinin Bush yönetiminin Kongre üzerindeki etkisini azalttığını belirten Bryza, Başkan Bush'un yasa tasarısının Kongre'den geçmemesi için her zamanki çabasını sarf edeceğini, ancak bu çabanın sonuç vereceğinin garanti edilemeyebileceğini belirtti.