FB TW PIN NWS

Sigorta sektörü de AB'ye uyacak

2007-01-18
Meclis AB Komisyonu’nda görüşülen Sigortacılık Yasa tasarısı ile sigorta sektörü yeniden yapılandırılacak. Sigorta şirketi ve vatandaşlar arasında yaşanan sorunlar tahkim kurulunda çözülecek.

-Trafik sigortasında olduğu gibi bütün sigorta alanlarında destek fonu kesintisine gidilecek. Bu uygulama ile şirketin iflası durumunda müşteriler korunmuş olacak. Aracıların mali ve mesleki yeterlilik, kayıtlı olma zorunluluğu ve sorumluluk sigortası yaptırması zorunluluğu geliyor.

Hayattan sağlığa, trafikten konuta geniş bir yelpazede faaliyet gösteren sigorta sektörüne Avrupa Birliği standartlarına uyma zorunluluğu geliyor. Sigortacılık Yasa tasarısı ile trafik sigortasındaki yüzde 2’lik kesinti gibi bütün sigorta işlemlerinden destek fonu alınması öngörülüyor. Müşteri ve sigorta şirketi arasında çıkan anlaşmazlıkların mahkemeden önce tahkim kuruluna gitmesinin önü açılıyor.

Türkiye’de 44 sigorta şirketi ile 12 binden fazla acenteyi yakından ilgilendiren Sigortacılık Yasa tasarısı Meclis AB Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a gelecek. Tasarıyla, sigorta ve reasürans şirketlerinin kuruluş, yönetimi, çalışma esasları, devir, birleşme ve tasfiyeleri, denetimleri, uygulamalardan kaynaklanan sonuçlar uluslararası gelişmeler dikkate alınarak düzenlenecek.

MAHKEMEDEN ÖNCE TAHKİM
Tasarıyla, müşteri ve sigorta şirketi arasında çıkan anlaşmazlıkların tahkim kurulu tarafından çözülmesi öngörülüyor. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nce dünyadaki örnekler incelenerek bir yapı oluşturuldu. Bu organizasyonel yapıda, müşteri ve şirket arasındaki sorunlarda kararı hakemlerin vermesi öngörülüyor. Kimlerin hakim olabileceği de bu tasarı ile düzenleniyor. Bu çalışmaları sürdürecek heyetin içinde sektörün iki, Hazine’nin bir, birer de tüketici ve akademisyen bulunacak. İhtisas mahkemelerinin bulunmadığı sigortacılıkta yıllarca süren davaların hakem aracılığı ile daha kısa sürelerde çözümlenmesi bekleniyor. Ancak, müşteri istediği zaman mahkemeye başvurabilecek.

ARACILARA SIKI TAKİP
Yasal düzenleme ile AB ülkelerinde olduğu gibi aracılardan mali yeterlilik istenecek. Sorumluluk sigortası yaptırması, mesleki yeterlilik ve kayıtlı olması zorunluluğu getirilecek. Aracılar ya ruhsata bağlanacak ya da bir yere kayıtlı olacak. Düzenlemeyle, aracının müşteri ihtiyaçlarını araştırması öngörülüyor. Müşterinin gerçek ihtiyaçlarına bakılacak ve ihtiyacı olmayan bir poliçe pazarlanmamaya çalışılacak.

ŞİRKET BATSA DA VATANDAŞ KORUNACAK
Sigortacılık Yasası ile trafik sigortasındaki yüzde 2’lik prim kesintisi gibi bütün sigorta işlemlerinden de destek fonu kapsamında kesinti yapılacak. Bu uygulama ile sigorta şirketi iflas etse bile vatandaşların hakları korunacak. Hazine uzmanları sigorta şirketlerinin bu zorunlu uygulamaya hazır olmadıklarına dikkat çekiyor.

MÜŞTERİYE DOÐRU BİLGİ VERİLMELİ
Hazine uzmanları, Sigorta acentelerinin müşteriye basit ve anlaşılır bilgilendirme formu vermesi, her şirketin kendi içinde şikayet departmanı bulundurması gerektiğine dikkat çekiyor. Sigortacılıkta sorunların büyük çoğunluğunun başlangıçta doğru bilgi verilmemesinden kaynaklandığını kaydeden uzmanlar, hayat sigortalarındaki şikayetlerin büyük bölümünün de bundan kaynaklandığına dikkat çekiyorlar. Yeni yasada Kanada’daki Toronto Center örnek alınarak eğitim merkezi kurulması öngörülüyor. Bu düzenlemenin yaşama geçmesi ile birlikte, İstanbul merkez haline getirilecek, Orta Asya, Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika’daki sigortacı ve sigortacı adayları burada eğitilecek. Eğitim merkezine bütçeden, sivil toplum kuruluşları ile Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nden katkı sağlanacak.

SERMAYE YETERLİLİÐİ ZORLAYACAK
Hazine uzmanları, şirketleri doğru yatırım yönlendirmesi, doğru tarife ve dengeli portföy dağılımı yapması konusunda uyarıyor. Uzmanlar, aksi halde şirketlerin sermaye yeterliliği çizgisinin altında kalabileceğine dikkat çekerek, tedbir almaları konusunda uyarıyor.

“DON” DA SİGORTA KAPSAMINDA
Tarım sigortasının 1 Haziran’da poliçe kesebilir hale geldiğini kaydeden uzmanlar, 2007 yılında “don”un da sigorta kapsamına alındığını belirttiler. Yıl başı itibariyle 12 bin poliçeye ulaşıldığını belirten uzmanlar, “Tarım sigortasına uzun vadeli bakmak lazım. Kapsamı genişletiliyor” değerlendirmesini yaptılar.