FB TW PIN NWS

Prodi:'Kıbrıs'a takılıp kalmayın'

2007-01-22
İtalya Başbakanı Romano Prodi, Türkiye’nin Kıbrıs konusuna takılıp kalması halinde bir çözüm olamayacağını savunurken “Benim size tavsiye, esnek olmak. Türkiye’den talep ettiğim de aynı şekilde esnek olmak. Kıbrıs meselesi söz konusu olduğunda bile” diye konuştu. Prodi, sorunun çözümü için arabuluculuk denenmesini de istedi.

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Türkiye’nin Kıbrıs konusuna takılıp kalması halinde bir çözüm olmayacağını savunurken, “Benim size tavsiyem esnek olmak. Türkiye’den talep ettiğim de aynı şekilde esnek olmak. Kıbrıs meselesi söz konusu olduğunda bile” diye konuştu.

Romano Prodi, NTV ile yaptığı söyleşide Türkiye’nin kısa vadede AB üyesi olabileceğini sanmadığını belirterek, “Kısa vadede üyelik zor ancak orta veya uzun vadede mümküm” şeklinde konuştu. “Uzun vadede yapılacaklarını kısa vadede yapmak risklidir” de diyen Prodi, Türkiye’nin AB sürecinin adım adım ilerlemesi gerektiğini söyledi.

KIBRIS KONUSUNDA ESNEK OLUN
Türkiye’nin AB sürecinin seçim süreçlerinden, kısa vadeli sorunlardan ayrı tutulma gereğine de işaret eden Prodi, bu çerçevede Kıbrıs meselesini örneğini de verdi. Prodi “Kıbrıs meselesine takılıp kalırsanız ortada hiçbir çözüm olmaz. Bu her iki taraf için geçerli” ifadesini kullandı. Prodi şöyle devam etti:
“Aralık Zirvesi’nden sonra benim yaptığım gibi işlerin ilermesini sağlamaya, sabırlı olmaya ve arabuluculuk yapmaya çalışmalıyız. Avrupa Birliği’nin kurulması ve Avrupa’nın aydınlanması her zaman arabuluculuk sayesinde olmuştu. Benim size tavsiyem esnek olmak. Türkiye’den talep ettiğim de aynı şekilde esnek olması. Kıbrıs meselesi söz konusu olduğunda bile. Cünkü ilişkilerin kopması ile riske gidecek veya kaybedilecek çok fazla kazanç var. AB konusu kapandı diyorsanız tamam o zaman, arabuluculuk yapmayın ancak o hedefi taşıyorsanız o zaman sizi tatmin etmeyen arabuluculukları bile denemeye çalışın. En iyisi olmuyorsa, ikinci, ücüncü, dördüncü en iyisini denemeye razı olun, bu işin ilerlemesini sağlanmak yolu budur.”

RUMLARI NASIL ZORLARIZ
AB’nin neden Rumlara baskı yapmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Prodi, AB’nin kararlarını oy birliği ile aldığını belirterek, “Birini nasıl zorlarsınız?” diye konuştu. Prodi, KKTC ile doğrudan ticaretin ne zaman başlayacağı sorusuna da “Bu tamamen ilgili tarafların göstereceği iyi niyete bağlı. Hiç kimseyi zorlayamayız” yanıtını verdi.

ALMAN-FRANSIZ CEHPESİ OLMAZ
İtalya Başbakanı, Fransa’da Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı Nicolas Sarzoky’nin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Türkiye karşıtı bir “Alman-Fransız cephesi”nin kurulacağı yorumları için “Böyle bir risk görmüyorum” dedi ve iktidarda siyaset farklı olduğunu söyledi.

IRAK’IN BÜTÜNLÜÐÜ MUTLAKA KORUNMALI
İtalya’nın Irak’ta Kürt devleti olasılığına ilişkin yaklaşımının sorulması üzerine Prodi, “Irak’ın mutlaka ve mutlama toprak bütünlüğünü korumalı. Irak bölünmemeli. İtalya’nın resmi politikası budur” karşılığını verdi.

Türkiye’nin çoğrafi konumundan kaynaklanan bir önemi olduğunu da ifade eden Prodi, Türkiye’nin bölgede sakinleştirici bir rol oynayabileceğini de söyledi.

Romano Prodi, İtalyan şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarının artırılmasına çalışılması gereğine işaret ederken de “Türkiye’de gidişatın iyi olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.