FB TW PIN NWS

Filistin'de görüşmelerden sonuç çıkmadı

2007-01-22
Filistin özerk yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Hamas örgütünün sürgündeki siyasi lideri Halid Meşal, ulusal birlik hükümeti kurma görüşmelerinde anlaşma sağlayamadı.

İki lider, Şam'daki buluşmaları sonrasında 'ilerleme kaydettiklerini' ve görüşmelerin iki hafta sonra süreceğini kaydetti.

Abbas ve Meşal aralarındaki görüş ayrılıklarının hala devam ettiğini, ancak bunların diyalog yoluyla çözülebileceğini söyledi.

Abbas'a bağlı El Fetih'le, Hamas arasında Gazze'de haftalardır süren iktidar mücadelesinde 30'dan fazla Filistinli öldü.

Mahmud Abbas bir ulusal birlik hükümetinin kurulamaması halinde cumhurbaşkanı sıfatıyla erken seçim ilan etme tehdidinde bulunmuştu.

Hamas ise bu açıklamayı şiddetle eleştirmişti.

BBC'nin Şam'daki muhabiri Rachel Harvey, Abbas'ın Suriye ziyareti sırasında iki lideri yüzyüze görüştürebilmek için büyük diplomatik baskı uygulandığını kaydediyor.

Bu baskının başını da Suriyeli liderlerin çektiği bildiriliyor.

Aralarındaki sorunlu ilişki nedeniyle Abbas ve Meşal, geçen ay telefonla görüşmüş olsa da 2005 yılından bu yana yüz yüze görüşmemişti.

Fakat dün üç saat süren buluşmadan somut bir sonuç çıkmadı.

Hamas hükümeti, geçen Ocak'ta Abbas'ın partisi el Fetih'i büyük oy farkıyla yenerek iktidara geldiğinden beri ABD, İsrail ve AB'nin yoğun baskısı altında.

Filistin ekonomisini dize getiren bir yardım boykotunu da içeren bu baskılar sonrasında Hamas, ulusal birlik hükümeti kurulması gereğini kabul etmişti.

Son dönemde gerginlik azalmış olsa da Hamas ve El Fetih arasındaki anlaşmazlık noktaları hala çözümlenmiş değil.

Bunlar arasında önemli bakanlıkları kimin kontrol edeceği ve İsrail konusunda izlenecek politika bulunuyor.