FB TW PIN NWS

Müslümanları kızdıran karikatür davasında beraat

2007-03-23
Muhammed Peygamber'in karikatürlerini yeniden basıp Müslümanlara hakaret etmekle suçlanan ünlü Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun editörü Philippe Val beraat etti.

Paris'te görülen davada mahkeme, karikatürlerin yayınlanmasının ifade özgürlüğünün sınırları içinde olduğuna hükmetti.

Mahkeme ayrıca karikatürlerin yayınlanmasının İslam'a saldırı anlamına gelmediğini, köktendincilerin hedef alındığı belirtti. Fransız İslam Örgütleri Derneği ile Paris Büyük Camii'nin yetkilileri, derginin, sırf dinleri yüzünden Müslümanları küçük düşürdüğünü söylemişlerdi. Charlie Hebdo'nun editörü ise karikatürleri yeniden basmalarının, Müslümanlara hakaret anlamına gelmediğini belirtmişti.

Philippe Val karikatürleri basarak, teröristleri kınamak istediklerini savunmuştu. Val davada suçlu bulunması halinde altı aya kadar hapis ve 22 bin euro para cezası ile karşı karşıya kalabilirdi. Danimarka'da bir mahkeme de geçtiğimiz yılın Ekim ayında benzer bir davada, Jyllaands Post gazetesinin editörlerini suçsuz bulmuştu. Bahsi geçen karikatürler, ilk kez 2005 yılının Eylül ayında bu gazetede yayınlanmıştı.

Karikatürler Ocak ve Şubat ayında Avrupa'da başka gazetelerde de yayımlanmış, buna karşılık Libya ve Afganistan başta olmak üzere pek çok Müslüman ülkede kimi zaman can kaybıyla sonuçlanan eylemler yapılmıştı.