FB TW PIN NWS

Rusya: ''Petrol karteli kuracağımız doğru değil''

2007-01-30
Rusya, İran ile, gaz üreten ülkelerin katılımıyla, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) benzeri bir kartel kuracağı yönündeki haberleri yalanladı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in AB ile ilişkilerden sorumlu yardımcısı Sergey Yastırjemski, bu konudaki bütün spekülasyonların Batılı gazeteciler tarafından ort aya atıldığını söyledi.

Yastırjemski, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Rusya'da şer aramak Batı medyasının en fazla sevdiği oyunlardan biri. Bu tür bir ittifak için herhangi bir konuşma da bu oyunun bir parçası'' dedi.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, dün İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, dünyanın en zengin doğal gaz kaynaklarına sahip Rusya ve İran'ın ittifak yapabileceğini bildirmişti. Batı ve Rus medyasında Hamaney'in, Tahran'ı ziyaret eden Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri İgor İvanov ile görüşmesinde, ''Doğal gaz alanında gücümüzü birleştirerek, petroldeki OPEC benzeri bir örgüt kuralım. Dünya doğal gaz piyasasını kontrolümüze alalım'' önerisinde bulunduğu öne sürülmüştü.

Rusya ve İran, dünya doğal gaz rezervinin yüzde 50'sine sahip bulunurken, böylesi ittifaktan en fazla olumsuz etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye, Rusya'dan yılda 19 milyar metre küp, İran'dan da yıllık 6,7 milyar metre küp gaz alırken, bu oran Türkiye'nin ithal ettiği gazın yüzde 85'ine denk geliyor.