FB TW PIN NWS

Erdoğan-Bush Zirvesi

2006-10-03
Beyaz Saray’daki Erdoğan-Bush görüşmesinin Türk tarafı açısından bir numaralı gündem maddesi PKK ile mücadeleydi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Başbakan Dış İlişkiler Danışmanı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Dışişleri Başdanışmanı Ali Yakıtal, Başbakanlık Başmüşaviri Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da hazır bulundu.

Bir saat sürmesi planlanan görüşme yaklaşık 45 dakika uzadı. Görüşmenin ardından yapılan kısa açıklamada Başbakan Bush, Başbakan Erdoğan ile geniş ve önemli içerik taşıyan görüşme yaptıklarını belirterek “Barışa sağlamamak için neler yapabiliriz konusunu görüştük, Ortadoğu, Irak ve İran konularını konuştuk. Türkiye’nin AB’ye girişi konusunda ABD olarak destek veriyoruz” dedi. Bush, Erdoğan’ı ekonomik reformlarla ilgili olarak da tebrik etti.
Bush, Darfur’da sıkıntı çekmekte olan insanlara neler yapılabileceğini de görüştüklerini ifade etti.

Erdoğan ise “Stratejik ortaklık içinde olduğumuz ABD Başkanı ile terör konusunu görüştük. Teröre karşı ortak platform oluşturulmasının altını çizdik. Lübnan, Filistin, İsrail mevzuunu konuştuk. Kıbrıs konusundaki hassasiyeti konuştuk. Olumlu içerikli bir toplantı oldu” dedi.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, “Türkiye, çok önemli ve değerli bir stratejik müttefik ve ortak” dedi.

Snow, Beyaz Saray’daki günlük basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Oval Ofis’te Başkan George W. Bush ile görüşmesinin ardından yaptığı değerlendirmede, “Türkiye, çok önemli ve değerli bir stratejik müttefik ve ortak. İki lider çok yakın bir çalışma ilişkisi ve çok iyi kişisel ilişkilere sahip” ifadelerini kullandı.

Tony Snow, “iki lider, AB üyeliği de dahil olmak üzere pek çok konuda konuştular. Aynı zamanda İran, Irak, Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin, Darfur konularını ele aldılar” dedi.