Prenses Fevziye
Prenses Fevziye Biyografisi
Prenses Fevziye, 5 Kasım 1921 tarihinde İskenderiye, Mısır'da doğmuştur. Annesi Nazlı Sabri, babası Mısır kralı I. Fuad'dır. Kral Faruk, Fethiye, Faize, Faika adlarında kardeşleri ve babasının ilk eşi Şivekâr Hanım Efendi ile olan ilk evliliğinden de Ismail, Fevkiye adlarında üvey kardeşleri vardır. Doğduğu günden beri sıkı bir eğitim sürecinden geçti, evde yabancı bakıcılar tarafından büyütüldü. Prenses Fevziye üniversite okumak için İsviçre'ye gitmeden önce sarayda yabancı dil ve müzik dersleri aldı. Ana dili Arapçaya ek olarak akıcı bir şekilde Fransızca ve İngilizce de öğrendi.
Fevziye ve Muhammed Rıza Şah Pehlevi'nin evlilikleri veliaht prensin babası Şah Rıza Pehlevi tarafından planlanmıştı. Gizliliği kaldırılan Mayıs 1972 tarihli bir CIA raporuna göre evliliğin asıl amacı her şeyden önce siyasi bir hareketti. Sünni prenses ile Şii veliaht şahın bu evliliği, farklı mezhebe ait iki hanedan arasındaki ilişkiyi güçlendirecek ve Mısır ile İran'ı Orta Doğu'da daha da güçlü kılacaktı.
27 Ekim 1940 tarihinde Fevziye ve Muhammed Rıza Şah Pehlevi'nin Şehnaz adını verdikleri kızları doğdu. Bu doğum erkek varis bekleyen şahı hayal kırıklılığına uğratmıştı.
İran Şahı Şah Rıza Pehlevi İngilizlerle işbirliği yapmadığı için 16 Eylül 1941 tarihinde istifa ettirilip yerine İran'ın başına oğlu Muhammed Rıza Şah Pehlevi geçirildi. Eşinin başa geçmesinden bir süre sonra İngiliz fotoğrafçı Cecil Beaton tarafından fotoğraflanan Kraliçe Fevziye, Life dergisinin 21 Eylül 1942 tarihli sayısının kapağında yer aldı. Güzelliğiyle Batı dünyasının ilgisini çeken Fevziye, Hollywood yıldızlarından Vivien Leigh, Gene Tierney, Hedy Lamarr gibi isimlere benzetilip, "dünyanın en güzel kadınlarından biri" olarak gösterildi.
Altı yıl İran'da kalan Fevziye, Mayıs 1945'te ülkeyi terk ederek Mısır'a Kahire'ye ailesinin yanına döndü ve şahtan boşandı. İlk olarak İran tarafından kabul edilmeyen bu boşanma ancak 17 Kasım 1948 tarihinde resmiyet kazandı. Boşanmayla birlikte Fevziye, Mısır Kraliyet Prensesi unvanını tekrar elde etti. Fevziye İran'ı terk ederken şah tarafından götürülmesine izin verilmediği için kızı Şehnaz'ı yıllarca göremedi. Muhammed Rıza Şah Pehlevi, Fevziye'den boşandıktan sonra, önce Prenses Süreyya ile sonra ise Farah Diba ile evlendi.
Fevziye, henüz 6 yaşındayken yollarının ayrıldığı kızı Şehnaz'la yıllar sonra İsviçre'de bir-iki kez bir araya geldi. Ancak bu görüşmeler hiç de Fevziye'nin beklediği gibi ilerlemedi. Kızı Şehnaz, annesine karşı mesafeliydi. İkili birkaç kez görüştükten sonra bir daha hiç bir araya gelmedi.
İran Şahı'ndan boşanmasından beş ay sonra, 28 Mart 1949 tarihinde abisi Kral Faruk'un yaveri Çerkes asıllı Mısırlı diplomat Albay Ismail Chirine ile Kahire'deki Kubbe Sarayı'nda evlendi.
1952 Mısır Devrimi ile abisi Kral Faruk tahttan indirilip sürgüne gönderilince; kraliyet unvanları yeni Mısır hükûmeti tarafından tanınmayan Prenses Fevziye, devrimden sonra ülkesinden ayrılmayıp Kahire ve İskenderiye'de yaşamaya devam etti ve İskenderiye'de 2013 Mısır askerî darbesinden bir gün önce 2 Temmuz 2013'te öldü. Vefatından önce Kavalalılar Hanedanı'nın en yaşlı mensubuydu.
Evlilikleri :
1.eşi: İran Şahı Muhammed Rıza Şah Pehlevi (e.1939 - b.1948) Şehnaz Pehlevi (d.1940) adında bir kızı var
2.eşi: İsmail Chirine (e. 1949-ö.1994) Nadia (19 Aralık 1950 - Ekim 2009) ve Hüseyin (1955 doğumlu - 2016'da öldü) adında iki çocukları vardı. eşi İsmail Chirine, 14 Haziran 1994'te 74 yaşındayken İskenderiye'deki askeri hastanede öldü.
Prenses Fevziye, 2 Temmuz 2013 tarihinde İskenderiye, Mısır'da 92 yaşında ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Prenses Fevziye için yapılan aramalar
Prenses Fevziye, Prenses Fevziye biyografi, Prenses Fevziye hayatı, Prenses Fevziye özgeçmişi, Prenses Fevziye hakkında, Prenses Fevziye doğum yeri, Prenses Fevziye fotoğraf, Prenses Fevziye video, Prenses Fevziye resim, Prenses Fevziye kimdir?, Prenses Fevziye kaç yaşında?, Prenses Fevziye nereli, Prenses Fevziye memleketi
- Anders Fogh Rasmussen Bugün
- Daniel Dubois 02 Aralık
- Hamza Aydoğdu 29 Kasım
- Mahmut Arıkan 27 Kasım
- Dick Schoof 24 Kasım
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Türkan Şoray 78
- Beren Saat 75
- Kemal Ceyhan 74
- Bahadır Erdem 66
- Sezen Aksu 63
- Yunus Emre Genç 63
- İbrahim Hacıosmanoğlu 59
- Kaya Çilingiroğlu 58
- Okan Bayülgen 57
- Mustafa Kemal ATATÜRK 56
- Recep Tayyip Erdoğan 56
- Saul Alvarez 53
- Harika Avcı 52
- Barış Baran 50
- Meltem Cumbul 49
- Beren Saat 75
- Bahadır Erdem 66
- Kemal Ceyhan 74
- Saul Alvarez 53
- Kaya Çilingiroğlu 58
- Okan Bayülgen 57
- Yunus Emre Genç 63
- Harika Avcı 52
- Türkan Şoray 78
- Recep Tayyip Erdoğan 56