FB TW PIN NWS

Bush tartışmalı terör yasasını imzaladı

2006-10-18
ABD Başkanı George Bush, "agresif sorgulama yöntemlerine başvurulmasına ve terör zanlılarının askeri mahkemelerde yargılanmasına" izin veren tartışmalı terör yasasını imzaladı.

Beyaz Sarayda düzenlenen imza töreninde Başkan Bush, yasanın terörle mücadelede "hayati bir araç" olduğunu söyleyerek, yasanın terör zanlılarına işkence yapılmasına izin verdiği iddialarını reddetti.

Başkan Bush'un imzasıyla yürürlüğe giren yasaya karşı olanlar, bunun Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatına (CIA) gizli sorgulamaları sürdürme ve işkenceye çok yakın yöntemler uygulama olanağı sağladığını savunuyor. Yasa ayrıca, Amerikan yönetimine mahkumlara davranış konusundaki uluslararası kuralları yorumlayabilme imkanı tanıyor.

Yeni bir askeri mahkeme sistemi kurulmasını da öngören yasa, terör zanlılarına eskiye göre önemli haklar tanısa da her bir zanlının bir avukat tarafından savunulmasını ortadan kaldırıyor ve onları diğer askeri ve sivil mahkemelerde tanınan haklardan mahrum bırakıyor.

Bush yönetimi, bu yasayla CIA ajanlarının savaş suçlarından yargılanmasını engellemeyi de hedefliyor.

Tartışmalı "düşman savaşçı" kavramının kapsamını genişleten yasa, terör zanlılarının resmen suçlanmaksızın gözaltına alınmalarına izin veriyor ve onların sivil mahkemelere temyiz başvurularını kısıtlıyor.

Bush'un imzasıyla yürürlüğe giren yasaya, Amerikan insan hakları kuruluşları tepki gösterdi.