FB TW PIN NWS

Bush, İranlıları uyardı

2007-01-30
ABD Başkanı George Bush, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın nükleer program üzerindeki ısrarı nedeniyle İran halkının "yoksullukla" karşı karşıya geleceğini ileri sürdü.

Ulusal Halk Radyosu'na konuşan Bush, İran'a saldırmak gibi bir planı olmadığını belirtirken, "Eğer İran, askerlerimize veya masum Iraklı sivillere zarar vermek için Irak'ta müdahalesini artırırsa sağlam bir karşılık veririz" dedi.

Irak'ın liderleri ve ABD askerlerine hitap eden Bush, "Anlaşmazlık çıkarmak ve zarar vermek isteyen insanlardan kendinizi korumanız için size yardım edeceğiz. Ayrıca askerlerimizi korumak için de ne gerekirse yapacağız" diye konuştu.

ABD'nin, Tahran'ın "nükleer silah üretmesini" engellemek için "diplomatik yollardan" çalıştığını bildiren Bush, şöyle konuştu: "İran'la ilgili müzakerelerde en önemli şeylerden biri konuları karıştırmamak. Bunlardan biri Irak'ta olanlar diğeri ise bir nükleer silaha sahip olma istekleri. Bu konuyu diplomatik olarak ele alıyoruz"

Nükleer silah elde etmeye çalışması durumunda İran'ın ekonomik ve diplomatik sonuçlarla karşılaşacağını ifade eden Bush, sözlerine şöyle devam etti: "İran yönetimi ve İran halkına göndermeye çalıştığımız mesaj şudur: Bir nükleer silah peşine düşmeye devam ederseniz, gittikçe izole olacaksınız. Hükümetiniz sizin yoksullaşmanıza neden olacak. Eğer hükümetiniz nükleer silah konusunda ısrar ederse İran halkı fırsatları kaybedecek."