FB TW PIN NWS

Erdoğan:''301'i kaldırmıyoruz''

2007-01-31
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinin tümüyle kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Madde içinde fıkralarda bazı değişiklikler yapılabilir. Sivil toplum örgütleri bize ortak bir teklif sunamadı. Biz hükümet olarak ayrı bir çalışma yaptırıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Etiyopya'daki temaslarını tamamlayarak bu akşam Ankara'ya döndü.

Esenboğa Havalimanı'nda ziyaretine ilişkin bir açıklama yapan Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, liderlerle yaptığı ikili temaslarda Türkiye'nin bölgesinde ve Afrika kıtasında yaşanan son olayları değerlendirdiklerini belirtti. Erdoğan özellikle Somali ve Darfur'da yaşanan olaylara değinerek bölgenin makus talihini değiştirecek cesur adımlar atılması gerektiğini dile getirdiğini anlattı. İnsanlık vicdanının Afrika kıtasında önemli bir sınavdan geçtiğini vurgulayan Erdoğan, daha önce Darfur'da bizzat yerinde gördüğü manzaranın aynısını bir başka yönüyle, uluslararası kurum ve kuruluşların da yer aldığı, Afrika'nın merkezi olarak görülen Addis Ababa'da yaptığı ev ziyaretlerinde gördüğünü kaydetti. Erdoğan, "Öyle yaşama alanları var ki, insanlık nasıl olur da bunlara seyirci kalabilir, diye düşünüyorsunuz" şeklinde konuştu.


“ARTIK TOP YARGIDA”

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Hrant Dink cinayetiyle ilgili son durumun sorulması üzerine, cinayetle ilgili şu ana kadar yürütmenin elde ettiği bütün bulguların artık yargıda olduğunu belirtti. Artık yargı sürecine girildiğini ifade eden Erdoğan, "Bundan sonra yürütme olarak elde edeceğimiz herhangi bir belge bulgu olursa, bunları da yargıya yansıtacağız. Bundan sonraki karar tamamiyle yargı makamlarındadır. Bunu da kendilerinden bekleyeceğiz. Eğer bir açıklama yapılacaksa onlar yapacak. Yasalarımızın gereği yürütme olarak bundan sonra açıklama yapmamız söz konusu değil" şeklinde konuştu.

“301 TAMAMEN KALKMAZ”

Erdoğan, bazı sivil toplum örgütlerinin 301. madde konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını söylediklerinin hatırlatılması ve bu konuda bir ertelemenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, "Bazı sivil toplum örgütleri dediklerimiz genelde 301. kalksın diye geliyor. Bir defa biz 301'i kaldırmıyoruz. Bizden kimse bunu istemesin" dedi. 301. maddeyle ilgili değişiklik önerilerine açık olduğunu her zaman söylediğine işaret eden Erdoğan, "Kim ki, 301 kalksın diyorsa önce kendisine baksın. Çünkü bu tür hakaretlerin ve değerlerimize saldırıların kabul edilebilmesi buna eyvallah denilmesi bizim tarafımızdan kabul edilemeyeceği gibi bu kanunla eş tüm AB üyesi ülkelerde maddeleri göreceklerdir.

Dünyanın değişik ülkelerinde de buna benzer maddeleri göreceklerdir. Madde içinde fıkralarda değişiklikler yapılabilir. Buna açık olduğumuzu söyledik. Bununla ilgili toplantıya katılan sivil toplum örgütleri bize ortak bir teklif sunamadı. Biz hükümet olarak ayrı bir çalışma yaptırıyoruz. Bu noktada bize ciddi bir teklif gelmediği takdirde gerekiyorsa kendi adımımızı atar, kendi kararımızı veririz" ifadelerini kaydetti.