FB TW PIN NWS

Avrupa Komisyonundan Irak’la ticari işbirliği anlaşması

2006-11-21
Avrupa Komisyonu, Irak ile ticaret ve işbirliği anlaşmasına yönelik müzakerelerine başladı.

Avrupa Komisyonu'nun Dış İlişkilerden Sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner, yaptığı yazılı açıklamada, yeni Irak devletini sağlamlaştırmayı amaçlayan bu anlaşmanın imzalanmasına yönelik müzarekelerin başlamasını önemli bir aşama olarak niteledi ve ''Bu müzakereler, Irak ile ilişkilerimizde önemli bir aşamadır. İlk kez akdi ilişkiler kuracağız'' dedi.

Irak için tarihi gün

Benita Ferrero-Waldner, bu anlaşmanın meyvelerini verebilmesi için Irak'ta güvenli ve istikrarlı bir ortamın oluşturulmasının gerekli olacağının da altını çizdi. Irak Dışişleri Bakanı Berham Salih de, ülkesinin normal bir ekonomik yaşama kavuşması için bazı zorluklar bulunduğunu kabul etmekle birlikte, ''Bu, Irak için tarihi bir gündür'' diye konuştu.

Irak'ta, Avrupa Komisyonu, Saddam Hüseyin rejiminin devrildiği 2003'ten beri ülkenin yeniden yapılandırılması için 720 milyon Avro yardımda bulundu. Müzakerelerine dün başlanan anlaşma, Irak ve AB arasındaki ticaret çerçevesinin iyileştirilmesinin yanında yoksullukla mücadele, kültür, eğitim ve çevreyle ilgili işbirliği de öngörüyor.