FB TW PIN NWS

AKP kongresinde tek muhalif ses

2006-11-11
AKP’nin 2.Olağan Kongresi’nde parti yönetimine muhalefet etmesiyle tanınan Ersönmez Yarbay, iktidar partisinin bir günlük kongre yapmasını eleştirerek, “Bir günlük kongre, dernek kongresi olur” dedi.


Yarbay, iktidardayken MHP’nin büyük bir Genel Merkez binası yaptırarak, seçime gittiğini ancak baraj altında kaldığını anımsatarak, kendi partisinin Genel Merkez binası yapmasını “Oyu büyük binalar almaz, halkla ilişkiler alır” diyerek eleştirdi.

AKP’nin muhalif seslerinden Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, kongrede de eleştirilerini sürdürdü. Kongrenin, bir güne sıkıştırılmasına tepki gösteren Yarbay, “Bir günlük kongre dernek kongresi olur, iktidar partisi bir günlük kongre yapmaz” dedi.


AKP kongresinde faaliyet raporunun okunmasından sonra, raporun müzakerelerine geçildi. Faaliyet raporu üzerinde söz alan Ersönmez Yarbay, Faaliyet Raporu’nun iktidarda olan bir partinin programına benzemediğini, dernek raporu gibi olduğunu söyledi. Partinin ayrı, hükümetin ise ayrı bir organ olduğunu kaydeden Yarbay, bundan MKYK’yı sorumlu tuttu. Hükümetin yaptığı işlerin yeterince anlatılamadığını dile getiren Yarbay, “Niyetim kimseyi rencide etmek değil, biz iktidar partisi olarak bir günlük kongre yapmamalıyız. Bir günlük kongre yaparsak, bu dernek kongresi olur. İktidar partisi kongresi olmaz” dedi. Yarbay, salondaki delegelere ve misafirlere seslenirken, “Siz hükümetin ve MKYK’nın işlerinden memnun musunuz? Genel Merkez’de sorunlarınız çözülüyor mu” diye sordu. Partililerden her platformda konuşmalarını ve eleştiride bulunmalarını isteyen Yarbay, “Konuştuğumuz zaman birliğimiz bütünlüğümüz bozulmaz. Farklı şeyler söyleyip, tek olduğumuz zaman ortak akılda uzlaşmış oluruz. Konuşan, tartışan bir parti alınan kararlara uyan bir parti istiyoruz” diye konuştu.


Yarbay, MKYK’ya yönelik eleştirilerini sürdürürken, bütün yükün Genel Başkanın sırtına yüklendiğini ifade etti. Yarbay, “O sebeple Genel Başkanımızın sağlığı da bozuldu. Yük paylaşılmıyor, oysa paylaştığımız oranda başarılı oluruz. Nihayetinde o da bir insandır” diye konuştu.


Yarbay, partisinin Söğütözü’nde yeni Genel Merkez Binası yaptırmasını da eleştirirken, şöyle dedi:
“MHP büyük bir gökdelen yaptırdı, seçime gitti ve baraj altında kaldı. Kaynaklarımızı gökdelenlere, büyük binalara yatırarak, iktidar olacağımızı zannetmeyelim. Gösterişli, görkemli binalara, güvenlik birimlerini aşarak kimse giremez. Ama hiçbir zaman unutmayalım binalar oy almaz, halkla ilişkiler alır.”


Yarbay’ı AKP’nin Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli yanıtladı. Gedikli, 2007 tahmini bütçesini anlatırken, Yarbay’a “Sayın Yarbay, merak etmeyin, bizimki diğer partilerin genel merkezleri gibi olmayacak, biz farklıyız. Bizim genel merkezimiz şimdiki genel merkez gibi büyük hizmetlere vesile olacak” dedi.


YARBAY:ERDOÐAN’IN ZIRHA İHTİYACI YOK


Ersönmez Yarbay, kongrede gerçekleştirilecek tüzük değişikliklerine de muhalefet eden tek isim oldu. Yarbay, partinin tüzüğünün 5 yılda beşinci kez değiştirildiğini belirtirken, tüzükte cezaların artırılması yoluna gidildiğini söyledi. Yarbay, “Bir parti disiplin cezalarını artırarak değil, sevgiyle ayakta durur, bir parti ne kadar farklılıkları barındırabiliyorsa o kadar büyür. Ne kadar daralıp içine çekiliyorsa o kadar küçülür” dedi.


Yarbay, “Geçen kongrede bir vatandaş aday oldu diye genel başkan adaylığı için yüzde 20 imza” bulunmasına ilişkin değişikliği eleştirirken de şunları söyledi:


“Bizim Genel Başkanımızın yüzde 20’lik koruma zırhına ihtiyacı mı var? Bununla Genel Başkanı yıpratmış olursunuz. Çok adaylı yarışmalı kongreler, meşruluk açısından gelecek için daha olumludur. Şimdi parti başarılı ama başarısız dönemlerde fatura Genel Başkana çıkarılır. Yüzde 20 zırhına ihtiyaç yoktur, bizim Genel Başkanımızın hiç yoktur.”


Yarbay’ın tüzük değişikliği konusundaki eleştirilerini yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Yarbay’a sert bir dille yanıt verdi. Hiç kimsenin birey olarak partiyi temsil edemeyeceğini ve parti adına basının önüne çıkıp konuşamayacağını kaydeden Fırat, “Her uzatılan mikrofona partimizin Genel Başkanımızın, anti demokratik olduğunu söylerseniz bunun demokrasiyle alakası yoktur. Bu muhalefet yapmış olmak için muhalefet yapmaktır” dedi.