FB TW PIN NWS

Vodkanın tanımı ne?

2007-01-31
Avrupa Birliği ülkeleri arasında vodkanın tanımı konusunda çıkan anlaşmazlığa Avrupa Parlamentosu'nda bir çözüm bulunabilmesi umuluyor.

Polonya, İsveç ve Finlandiya sadece tahıl ya da patatesten damıtılmış içkinin vodka adına layık olduğunu söylüyor.

Macaristan, İspanya ve İngiltere'nin aralarında yer aldığı karşı gruptaki ülkeler ise, vodka etiketi altındaki şişenin içindeki içkinin her türlü tarım ürününden imal edilmesine olanak sağlayan şu anki yasanın olduğu gibi kalmasını istiyor.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, tahıl ya da patatesden damıtılmamış ise, vodka şişelerinin üzerine içeriğinin açık seçik yazılmasını öneren bir uzlaşma formülü ortaya sürdü.

Birden fazla bitkiden hazırlanan vodkanın ''karışık vodka'' diye adlandırılması önerildi.

Avrupa Parlamentosu çevre komisyonu tarafından kabul edilen öneri, şayet parlamento genelindeki oylamada da benimsenir ve AB hükümetlerinin onayını alırsa, vodkanın yeni tanımı yasalaşmış olacak.

Dönem başkanı Almanya, parlamentoda mart ayında yapılması beklenen oylamadan önce, üye ülkeler arasında bir anlaşma sağlamaya uğraşıyor.

Fakat Finlandiya, Polonya ve İsveç'ten oluşan üçlü, Avrupa Parlamentosu'nun uzlaşı formülünü yeterli bulmuyor. Bu ülkeler üzümden ya da başka meyvelerden damıtılan içkinin hiçbir şekilde vodka adıyla anılmamasını istiyor.

Tahminlere göre eğer böyle bir adım atılırsa, Baltık bölgesi haricinde vodka adıyla piyasaya sürülen içkinin üçte ikiyi aşkın bir kısmına yeni bir isim aramak gerekecek.

Avrupa Birliği, 1989'dan bu yana ilk defa alkollü içkilerin tanımını yeniden gözden geçiriyor.

Polonya, Finlandiya ve İsveç'in AB'ye katılımı 1989'dan sonra gerçekleşmiş olduğu için, sözkonusu üç ülke tanım tartışmasında ilk kez yer alıyorlar.

Vodka kelimesi, Rusça ve Lehçe'de 'su' anlamına gelen sözcükten türeme.