FB TW PIN NWS

Bush, bilimsel raporları çarpıtmaya çalışmış

2007-01-30
ABD’li bilim insanları, küresel ısınma konusundaki raporlarını, Bush yönetiminin resmi görüşleri doğrultusunda değiştirmeye zorlandıklarını açıkladılar.

Hükümet müdahalesini, Kongre bünyesindeki Hükümet Reform Komisyonu’nun araştırmaları ortaya çıkardı. Araştırmalara göre son beş yılda 150 iklim uzmanı, toplam 450 olayda, çalışmaları konusunda doğrudan siyasi müdahaleyle karşılaştıklarını açıkladı.

Verilen bilgilere göre, kendilerine danışılan uzmanların yarıya yakını, yayınladıkları çalışmalarında “iklim değişikliği”, “küresel ısınma” gibi terimleri kullanmama yönünde baskılarla karşılaşmışlar.

Bir dönem hükümet adına bilimsel çalışma yürüten ve 2005’te istifa eden Piltz, görevi bırakma nedeninin, küresel ısınma hakkındaki bulgularını, daha az önemli görünecek şekilde yumuşatma yönünde gördüğü baskılar olduğunu söyledi. Piltz, iklim değişikliğinin sonuçları konusundaki bilimsel raporları karartma çabalarında eski Beyaz Saray görevlisi Phil Cooney’in aktif bir rol oynadığını da söyledi. Kendisi de görevinden 2005’te istifa eden Cooney daha sonra dev petrol şirketi ExxonMobil için çalışmaya başlamış.

Çok yakın bir geçmişe kadar küresel ısınma ve iklim değişikliğe ile ilgili uluslararası ölçekte dile getirilen kaygıları görmezden gelme ve küçümseme eğiliminde olan Bush yönetimi, Başkan’ın 23 Ocak’taki “Ulusa Sesleniş” konuşmasında bunun “ciddi bir sorun” olduğunu açıklamasıyla tavrını değiştirmeye başladığının işaretlerini verdi.