FB TW PIN NWS

Ebru Gündeş'in Eşi Reza Zarrab ABD'de Tutuklandı

2016-03-22
Ebru Gündeş'in Eşi Reza Zarrab ABD'de Tutuklandı

Ebru Gündeş'in Eşi Reza Zarrab ABD'de Tutuklandı.

İran asıllı Türk iş adamı Reza Zarrab, ABD'nin Miami kentinde tutuklandı. İran hükümeti adına kara para aklamakla suçlanan Zarrab hakkında 75 yıl hapis cezası isteniyor.

Şarkıcı Ebru Gündeş'in eşi 33 yaşındaki İran asıllı Türk iş adamı Reza Zarrab, İran'a uygulanan yaptırımları ihlal ederek ederek ABD'yi dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarından ABD'nin Miami'de kentinde tutuklandı.

Türkiye'de 17 Aralık operasyonunda yakalanıp bir süre hapis yattıktan sonra serbest kalan Reza Zarrab, FBI tarafından Florida'nın Miami kentinde yakalanarak 19 Mart Cumartesi günü gözaltına alındı. Zarrab, 21 Mart 2016 pazartesi günü de yine Miami'de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Zarrab'la beraber 29 yaşındaki Kamelya Cemşidi ve 65 yaşındaki Hüseyin Necafzade isimli iki İran vatandaşının da tutuklandığı öğrenildi.


Zarrab, İran'ın uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüz milyonlarca dolar kara para aklamak, ABD'yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığıyla suçlanıyor.


Bölge yargıcı Richard Berman'ın baktığı davada, savılık her üç zanlı için ABD'yi dolandırmaktan beş yıl, ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve kara para aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75'er yıl hapis istedi.

New York'un büyük davaları takip eden yıldız savcı Preet Bharara, Zarrab'ın işlediği iddia edilen suçların sıralandığı 21 sayfalık iddianamenin açıklanmasının ardından davayla ilgili yaptığı açıklamada "Bu sanıklar, yıllarca İran ve İranlı şirketlere yönelik yaptırımları ihlal ettiler ve dünya genelinde karapara akladılar" dedi.


FBI Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez ise "2010'dan 2015'e kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran'a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal ettiler" dedi.


İddianamede Zarrab ve diğer zanlıların adlarına yürüttükleri işlemler sayesinde fayda sağlayan İranlı kuruluşların, ABD'nin karalistesinde yer alan Bank Mellat, İran İslami Devrim Muhafızları'yla bağlantılı İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Intertrade Company Ltd. (NICO), Naftiran Intertrade Company Sarl ("NICO Sarl") ve Hong Kong Intertrade Company (HKICO) ve İran inşaat ve enerji şirketi MAPNA Group olduğu belirtildi. Zarrab'ın bu ağa bağlı Türkiye'deki şirketleri ise Royal Holding A.Ş., Durak Döviz Exchange, Al Nafees Exchange, Royal Emerald Investments; Asi Kıymetli Madenler Turizm, ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Güneş General Trading LLC olarak sıralandı.


1983 doğumlu iş adamı Reza Zarrab (Rıza Sarraf), 2013 yılında yapılan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında "Rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, altın kaçakçılığı, kara para aklama" suçlamalarıyla tutuklanmıştı. 70 gün tutuklu kalan Zarrab, daha sonra gözaltına alınan bakan çocuklarıyla birlikte suç vasfının değişme ihtimali doğduğu gerekçesiyle tahliye edilmişti.

O dönemde Türkiye'nin altın ihracatı karşılığı İran'dan doğalgaz alımını yürüten isim olduğu ileri sürülen Rıza Zarrab, serbest bırakıldıktan sonra kendisine yöneltilen suçlamalara tepki göstermişti.

Zarrab, 2014'te A Haber televizyon kanalına verdiği bir röportajda "25 milyar TL'lik ihrtacat yapmışım, cari açığın yüzde 15'ini tek başıma kapatmışım. Takdir sizin" demişti.

Reza Zarrab, ünlü sanatçı Ebru Gündeş ile evli ve çiftin Alara adında bir kız çocukları var.