FB TW PIN NWS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya Zirvesi için Berlin e gitti.

2020-01-19
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya Zirvesi için Berlin e gitti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Zirvesi için Berlin'e gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetine icabetle, Libya konusunda gerçekleştirilecek zirveye katılmak üzere özel uçak 'TC-TRK' ile TSİ 13.40'ta Almanya'nın başkenti Berlin'e gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Almanya Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Konrad Arz von Straussenburg karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin Tegel Havaalanı'nda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök ile diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ve Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de Berlin'e geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugünkü açıklamalarında, Libya'da sükunetin 8 Ocak'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le İstanbul'da yapılan ateşkes çağrısı sayesinde sağlandığını belirterek, şunları söyledi: "Bu çabalar da Berlin Zirvesi'nin düzenlenmesi için gereken zemini oluşturmuştur. Darbeci Hafter ve destekçilerinin dizginlenmesinde ülkemizin sergilediği kararlı tutumun büyük payı vardır. Ülkemiz bu adımlarıyla Akdeniz'deki haklarını garanti altına almanın yanı sıra Libya'nın geleceğine de sahip çıkmıştır. Berlin Zirvesi'ni ateşkesin tahkimi ve siyasi çözüm yolunda özellikle önemli bir adım olarak görüyoruz. Ateşkes ve Berlin Zirvesi ile yeniden filizlenen umutlar kan ve kaos tüccarlarının ihtiraslarına kurban edilmemelidir. Zirvede alınacak kararlarla güvenlikten ekonomiye birçok alanda somut gelişmeler sağlanmasını bekliyoruz. Zirvenin Libya halkının çektiği acıları sonlandıracak, Libya'yı huzur ve refaha kavuşturacak adımların atılmasına vesile olmasını diliyoruz."

Libya konulu uluslararası konferansa katılmak üzere Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile de görüştü.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin ilkeli duruşu ile Berlin sürecinin önünün açıldığını belirten Erdoğan "Ülkemiz bu adımlarla Akdeniz'deki haklarını garanti altına almanın yanı sıra Libya'da çözüme ön açmıştır. Ateşkes ve Berlin Zirvesi ile yeniden yeşeren ümitler kan tüccarlarına kurban edilmemelidir" dedi. İşte Berlin öncesi Başkan Erdoğan'ın açıklamaları;

Berlin'de gerçekleştirilecek olan Libya Konferansı için Almanya'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uçuş öncesi Havalimanında açıklamalarda bulundu. İşte Başkan Erdoğan'ın açıklamaları ve sorulara verdiği cevaplar;


"Darbeci hafter ve destekçilerinin zulmüne BM kararlarını alenen ihlal eden eylemleri uzun süre görmezden gelinmiştir. Bu zirvenin saldırıların başlamasından 9 ay sonra gerçekleşmesi elbette düşündürücüdür. Libya'da kalıcı çözümün siyasi diyalogla sağlanabileceğini ilkeli duruşumuz gereği her zaman söyledik. Meşru Libya hükümeti ile 2019 sonunda imzaladığımız 2 mutabakat muhtırasıyla iş birliğimizi perçinledik.

Türkiye gerek saha gerek diplomaside yürüttüğü çalışmalarla Libya'da barışın anahtarı olmuştur. Sayın Putin'le (Vladimir Putin) İstanbul'da yaptığımız ateşkes çağrısı ile sükunet sağlanmış ve Berlin Konferansının zemini oluşmuştur. Ülkemiz bu adımlarla Akdeniz'deki haklarını garanti altına almanın yanı sıra Libya'da çözüme ön açmıştır. Ateşkes ve Berlin Zirvesi ile yeniden yeşeren ümitler kan tüccarlarına kurban edilmemelidir. "


Rejimin vahşetine artık dur denmesinin zamanı gelmiş, geçmiştir.


Darbeci Hafter'in Atina'daki temasları... Yunanistan tabi Almanya'ya davet edilmedi. Rahatsız oldu. Zaten Libya ile yaptığımız anlaşmalardan rahatsız olmuştu. Tuttu bu rovanşist anlayışla Hafter'i davet etti. Bu görüşmeleri yaptılar ama hiçbir kıymeti yok. Tabi Hafter Almanya'ya geldiğinde neler söyleyecek göreceğiz. Ancak Miçotakis (Kiriakos Miçotakis) oyunu yanlış oynuyor.


Konferanstan olumlu bir sonuç çıkması ya da çıkmaması diyerek doğmamış çocuğa don biçilmez. Önce bu toplantıdaki bütün gelişmeleri görmemiz lazım. Sonra sonuç bildirgesini görüp ne gibi adımlar atabiliriz diye değerlendirip açıklamamızı ondan sonra yaparız.