FB TW PIN NWS

Bush hanedanının sonu

2006-12-23
Amerikan basınında aday adaylığı için, Başkan George Bush'un kardeşi eski Florida Valisi Jeb Bush'un da adı geçiyordu. Ama Daily Telegraph, Jeb Bush'un dün ''Benim siyasi geleceğim yok'' diyerek, söylentilere nokta koyduğunu yazdı.

ABD'de başkanlık seçimleri iki yıl sonra yapılacak ama başkan adaylarına ilişkin spekülasyonlar da erkenden başladı. Kongre yenileme seçimlerinden zaferle çıkan Demokratların muhtemel adayları arasında Hillary Clinton'dan Barack Obama'ya kadar çok sayıda senatörün adı geçiyor.

Cumhuriyetçiler cephesi ise en azından demokratlar kadar hareketli değil. Amerikan basınında aday adaylığı için, Başkan George Bush'un kardeşi eski Florida Valisi Jeb Bush'un da adı geçiyordu. Ama Daily Telegraph, Jeb Bush'un dün ''Benim siyasi geleceğim yok'' diyerek, söylentilere nokta koyduğunu yazdı. Haberde, ''Jeb Bush bu dört sözcükle, yalnızca kendi siyasi geleceğinin değil, Amerikan siyasetinde Bush hanedanın da sonunun geldiği işaretini vermiş oldu. Florida gibi yüzergezer seçmenlerin ağırlıklı olduğu bir eyalette, sekiz yıl görev yaptıktan sonra desteği yüzde 57 düzeyinde olan Jeb Bush, normalde cumhuriyetçi veliaht olarak görülmese de, Beyaz Saray için şanslı bir isim olarak karşılanabilirdi. Ancak Irak'a ilişkin yeni bir formül üretmekte zorlanan ağabeyi George Bush'a desteğin yüzde 36'larda olduğu ve son seçimde seçmenin vurduğu fiske dikkate alındığında Bush soyadı artık cazip değil" diye belirtildi.

Guardian Gazetesi'nin iç sayfalarında yer alan bir haberse, olası bir kuş gribi salgınının bütün dünyada yaklaşık 62 milyon kişinin ölümüne neden olabileceği tahminine yer veriyor. Harvard Üniversitesi'nden bilim adamlarının Lancet dergisinde yer alan araştırması; 1918-1920 yılları arasında yaşanan grip salgınlarındaki ölüm sayılarının günümüz koşullarına uyarlanması hesabına dayanıyor. Araştırma; dünyadaki zengin yoksul ayrımının olası kuş gribi salgının neden olacağı ölüm sayısında da belirleyici olacağına dikkat çekiyor: ''İnsanların daha sağlıklı olduğu ve daha iyi beslendikleri dünyanın zengin bölgelerinde, mesela İngiltere'de grip belirtileri gösterenlerin tedavisi -hele, bu ülkelerde hükümetlerin Tamiflu gibi antiviral ilaçları, aşıları ve antibiyotikleri stokladıkları dikkate alındığında- salgının etkilerini azaltacaktır. Ama bir salgına karşı hazırlık yapmaya yeterli olanakları bulunmayan yoksul ülkeler ve bölgeler muhtemel salgından en fazla etkilenenler olacaktır''.