FB TW PIN NWS

''ABD, Filistin'i sömürge yapmaya çalışıyor''

2007-02-01
Filistin'de iktidardaki Hamas hareketi, ABD'nin Filistin'i sömürge yapmaya çalıştığını savundu.

ABD'nin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçlerinin kuvvetlendirilmesinde kullanılmak amacıyla 86 milyon dolarlık yardım kararını şiddetle eleştiren Hamas hükümeti, ABD'nin Filistin'de iç savaşı teşvik ettiğini öne sürdü.

Hamas sözcüsü İsmail Rıdvan, bunun Filistin'in iç işlerine "Bariz" müdahale olduğunu savunarak, "Beyaz Saray'ın açıklaması, Filistinlileri iç savaşa sürüklemeyi amaçlıyor" diye konuştu.

Rıdvan, bu yardım kararının, Filistin'de kurulmasına çalışılan ulusal birlik hükümetine engel olmak için de alındığını savunarak, Amerikalıların, Filistinliler arasındaki görüş farklılıklarını çözmek istemediğini, tek isteklerinin sivil savaşı körüklemek ve Hamas hükümetini devirmek olduğunu öne sürdü.

Hamas hükümeti de benzer bir açıklama yayımlayarak, ABD'nin Abbas'a yardım kararını eleştirdi. Açıklamada, ABD'nin Filistin'i sömürgeleştirmeye çalıştığı savunuldu ve "ABD'nin uyguladığı siyaset, bölgede iç çatışmaları ve hizipçiliği pekiştirme esasına dayanmaktadır" denildi.

Öte yandan, Filistin Sağlık Bakanlığı, geçen ay Hamas ve El Fetih arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısını 58 olarak açıkladı.