Sami Şekeroğlu
Sami Şekeroğlu Biyografisi
Sami Şekeroğlu, 26 Şubat 1937 tarihinde Elazığ, Harput'un o dönemki adıyla Hüseynik (Ulukent) köyünde dünyaya geldi. Annesi Bedriye hanım, babası ise bölgede sesiyle tanınan Ali Feyzi Efendi'dir. Çocukluğu ailesinin Elazığ'daki üzüm bağlarında geçen Sami Şekeroğlu, ilkokulu Hüseynik'te, ortaokulu Elazığ'da ve bir dönem de Ankara Atatürk Lisesi'nin ortaokul kısmında okudu. Lise eğitimini Elazığ Lisesi'nde tamamladı. Lisede birçok tiyatro oyunu sahneleyen Şekeroğlu aynı zamanda sinema, edebiyat ve resimle de ilgilendi. Lise eğitiminden sonra İstanbul’a gitti ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu. Burada Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ahmet Kutsi Tecer ve Ali Avni Çelebi gibi isimlerden dersler aldı.
1962 yılında Türkiye'nin ilk sinema-kültür kuruluşu olan "Kulüp Sinema 7"yi kurdu. 1967 yılında Kulüp Sinema 7 adını "Türk Film Arşivi" olarak değiştirdi. 1967 yılında Uluslararası Film Arşivleri Federasyonu (FIAF)'na üye olan Kurum, 1973'te yetkili ve asil üye olarak kabul edildi.
Sami Şekeroğlu, Kurucusu olduğu "Türk Film Arşivi"ni 1969 yılında Akademiye devrederek "Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi"nin de kurucusu oldu.
Sami Şekeroğlu, yılında resmen "Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi"ne Müdür olarak atandı. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Merkezi bünyesinde ilk Sinema Müzesini de kuran Sami Şekeroğlu, 1974 yılında ilk sinema eğitimini başlattı.
Sinema-TV alanında çalışma yapacak bir Bilim-Sanat-Kültür Kurumu oluşturmak üzere Avrupa'nın konuyla ilgili merkezlerinde, ABD'de New York, Chicago, Minneapolis, Hollywood'da sinema okulları, sinema merkezleri, stüdyolar ve arşivlerde araştırma ve incelemeler yaptı. 1975 yılında DGSA Film Arşivi'nin dünya standartlarında modern teknolojiye sahip, araştırma-inceleme yapan bir Bilim-Sanat-Kültür Kurumu haline getirdi ve adını "Sinema-TV Enstitüsü"ne dönüştürdü. Bu tarihten itibaren çalışmalarını Sinema-TV Enstitüsü Müdürü olarak sürdürdü.
Sinema-TV Enstitüsü'nde akademik düzeyde ülkemizin ilk örgün sinema-televizyon eğitimini başlattı. 1985 yılında Doçent, 1987 yılında Profesör oldu. 1988 - 1996 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı, 1996 - 1999 yılları arasında MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. MSÜ Sinema-TV Merkezi bünyesinde ilk Sinema Müzesi'ni kurdu
1985 yılında ressam Neşet Günal'ın resimlerinden ilham alarak hazırladığı "Toprak Adamları" adlı deneysel kısa filmiyle Kültür Bakanlığı Sinema Ödülünü aldı.
Belgesel film çalışmalarının yanı sıra Türk Sinema Tarihi Araştırma Projesi’ni yürüttü. Yurtiçinde ve yurtdışında film festivallerinde jüri üyelikleri yaptı. Çeşitli yerli ve yabancı yayın organlarında makaleleri yayınlanan, lisans ve lisansüstü kademelerinde sinema tarihi, estetiği ve tekniği konularında dersler veren Prof. Sami Şekeroğlu, 6. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Onur Ödülü’nü aldı.
Sami Şekeroğlu, Duygu Şekeroğlu ile evlendi. 2 çocuğu vardır.
Ödülleri :
1985 - Kültür Bakanlığı Sinema Ödülleri (Toprak Adamları- kısa film)
1992 – 6. Altın Koza Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü
Kaynak:Biyografi.info
Sami Şekeroğlu için yapılan aramalar
Sami Şekeroğlu, Sami Şekeroğlu biyografi, Sami Şekeroğlu hayatı, Sami Şekeroğlu özgeçmişi, Sami Şekeroğlu hakkında, Sami Şekeroğlu doğum yeri, Sami Şekeroğlu fotoğraf, Sami Şekeroğlu video, Sami Şekeroğlu resim, Sami Şekeroğlu kimdir?, Sami Şekeroğlu kaç yaşında?, Sami Şekeroğlu nereli, Sami Şekeroğlu memleketi
- Kürşad Zorlu Bugün
- Harun Çoban 28 Mart
- Oğuzhan Arslan 27 Mart
- Ertuğrul Doğan 26 Mart
- İrfan Uzun 26 Mart
- Hilmi Özden 26 Mart
- Halil Murat Ünver 26 Mart
-
Mehmet Fatih Çıtlak
1392
-
İlkay Buharalı
451
-
Bahadır Erdem
402
-
Sinan Oğan
258
-
Recep Tayyip Erdoğan
181
-
Pınar Eliçe
151
-
Engin Alan
142
-
Müslüm Gündüz
138
-
Abdulbaki Erol
133
-
Pınar Hacıbektaşoğlu
126
-
Mustafa Karataş
115
-
Cafer Mahiroğlu
106
-
Suna Yıldızoğlu
103
-
Cevat Akşit
100
-
Haldun Solmaztürk
100
-
Pınar Hacıbektaşoğlu
126
-
Sezai Temelli
88
-
Cevat Akşit
100
-
İlkay Buharalı
451
-
Turhan Çömez
67
-
Haldun Solmaztürk
100
-
Yalçın Gülhan
52
-
Erkan Tan
96
-
Bahadır Erdem
402
-
Şerif Sezer
71