Kemal Anadol
Kemal Anadol Biyografisi
O yıllarda yazın dalında Türkiye'nin tek kurumsallaşmış ödülü olan "Cumhuriyet Gazetesi “Yunus Nadi Abalıoğlu Armağanı" birinciliğini, yazdığı bir makale ile 1963 yılında kazandı.
1963 yılında avukat olarak mezun olduktan sonra askerlik hizmetini yaptı ve Karadeniz Ereğlisi'nde 1966-1973 yılları arası serbest avukatlık yapan Kemal Anadol, arkadaşlarıyla birlikte 1965 yılında günlük "Ereğli Memleket" gazetesini çıkarmaya başladı. Anadol, aynı zamanda gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü yapıyor ve günlük köşe yazıları yazıyordu.
12 Mart 1971 tarihinde askeriye, Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi (AP) hükûmetine muhtıra (12 Mart Muhtırası) verip sıkıyönetim ilan edilince Ulusal basın susturuldu. Türkiye'de devlet terörü estirildiği dönemde yerel basın içinde yükselen ses oldu "Ereğli Memleket" gazetesi. Kemal Anadol köşesinden cuntayı ve uygulamalarını eleştiriyordu. O sırada Ereğli'de yüksek vasıflı çelik üreten dev sanayi tesisi ERDEMİR Demir-Çelik Fabrikası'nın "Ayşe" adlı yüksek fırını, bakımsızlık ve üretim zorlaması sonucu delindi. 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Faik Türün 28 işçi ve sendikacıyla birlikte Kemal Anadol’u "Ayşe"ye sabotaj savıyla İstanbul'da gözetim altına alındı. Sabotaj savı kanıtlanamayınca bir süredir gözetim altına alınan kişiler serbest bırakıldı.
Kemal Anadol, 14 Ekim 1973 tarihinde yapılan TBMM 15. dönem milletvekilleri seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Zonguldak Milletvekili oldu. 1974 yılında CHP'nin en üst organı olan Parti Meclisi’ne ve Merkez Yönetim Kurulu'na seçildi.
Ülkenin en büyük sendikalarından biri olan Genel-İş'in çıkardığı EMEK Dergisi'nin sürekli yazarı oldu.
5 Haziran 1977 tarihinde yapılan TBMM 16. dönem milletvekilleri seçimlerinde ikinci kez Zonguldak Milletvekili oldu.
12 Eylül 1980 tarihinde yapılan 12 Eylül Darbesi parlamentoyu kapattı. O tarihte aynı zamanda Türkiye Barış Derneği'nin Genel Başkan Vekili olan Kemal Anadol, diğer yöneticilerle beraber tutuklandı. Bir yıl hapis yattı ve askeri mahkeme tarafından aklandılar. Cezaevinden çıkan Kemal Anadol, İzmir'e yerleşti.
1983 yılında yapılan milletvekili seçimlere 12 Eylül Darbesini yapanların koyduğu yasaklar gereğince katılamadı. Yasaklar kalkınca 1987 seçimleri 29 Kasım 1987 tarihinde yapılınca seçimlerinde Erdal İnönü’nün liderliğindeki Sosyal Demokrat Halkçı Partinin adayı olarak İzmir Milletvekili oldu.
1 Aralık 1989 tarihinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den istifa ederek yeni kurulan Halkın Emek Partisi (HEP)’ne katıldı. Ancak daha sonra parti amacından saptığı için istifa edip CHP'ye geçmiştir.
Dönemin Başbakanı Turgut Özal ve iktidardaki Anavatan Partisi, İzmir'in Aliağa ilçesinde Japon şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma ithal kömürle çalışacak termik santral yapma izni verdi. Bir tarım ve turizm bölgesi olan yörenin halkı adeta isyan etti. Yerel yönetimler, köylüler, çiftçiler, balıkçılar, aydınlar, esnaf büyük tepki gösterdi. İzmir'den Aliağa'ya olan 50 kilometrelik mesafede insan zinciri oluştu. Kemal Anadol, parlamentoda bu tepkileri dile getirdi. Büyük bir mücadele başlattı. Daha sonra Cumhurbaşkanı seçilen Turgut Özal'la polemiklere girişti. Mücadeleyi parlamento dışına taşıdı. Gazetelerde makaleler yazdı ve termik santral kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararnamesi'nin iptali için Yüksek İdare Mahkemesi Danıştay'a dava açtı. Danıştay, tarihinde en fazla yürütmeyi durdurma kararını bu davaya verdi. Üç yıl süren dava sonucunda Danıştay, santral kurulması kararını iptal etti. Karar tüm ülkedeki çevreciler tarafından sevinçle karşılandı. Kemal Anadol 1991 yılında bu savaşımı anlatan “Termik Santralara Hayır” kitabını yazdı.
Kemal Anadol, 12 Eylül 1980 Ankarası'nı ve geçen olayları anlatan anı-belge türündeki "12 Eylül Günleri" eserini 1987 yılında yayımladı.
Dünyadaki tüm barışseverlerin izlediği Barış Davası’nı, anı-belge türündeki "Kartal Maltepe'den Sağmalcılar'a İnsan Manzaraları" aldı kitabında 1988 yılında anlattı. Daha sonra 12 Eylül'ün gerçek olaylarını ve yaşamları cehenneme çevrilen insanların acılarını öyküleştiren "Milattan Sonra" eserini 1989 yılında yayımladı.
1991 yılında milletvekilliği biten Kemal Anadol, Ankara’dan İzmir’e geri taşındı. Avukatlığı bıraktı ve özellikle 20. yüzyıl üzerine inceleme ve araştırmalara başladı. Önemli olayları yaşayan tanıklarla sözlü tarih çalışmaları yaptı. Belge, bilgi topladı.
Kemal Anadol, evlidir ve 2 çocuğu vardır.
22 Aralık 1994 tarihinde iş adamı Cem Boyner'in liderliğinde Asaf Savaş Akat, Cengiz Çandar, Can Paker, Etyen Mahçupyan, Mehmet Altan, Kemal Derviş gibi sanayici, iş adamı, yazar ve akademisyenlerle birlikte Yeni Demokrasi Hareketi'nin kurucuları arasında yer aldı.
3 Kasım 2002 tarihinde yapılan erken genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem milletvekili seçildi. 22. Dönem milletvekilliğinin son 4 yılında CHP Grup Başkanvekili olarak parlamento çalışmalarını sürdürdü.
22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden 23. Dönem İzmir Milletvekili olarak yeniden TBMM'ne girdi. Milletvekilliği 2011 yılında sona erdi.
Kemal Anadol, 2019 yılında yazdığı romanı Kulağım Karadeniz'de: Kuvayı Milliye Donanmasının Romanı'nda Alemdar gemisini, Alemdar Vapuru Olayını Zonguldak ve Ereğli'nin kurtuluşunu belgelere dayanarak işledi.
Kemal Anadol, İzmir'de yaşamaktadır.
Ödülleri:
1994 – Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü
1963 - Cumhuriyet Gazetesi, “Yunus Nadi Abalıoğlu Armağanı”
Kitapları :
1987 - 12 Eylül Günleri
1988 - Kartal Maltepe’den Sağmalcılar’a İnsan Manzaraları
1989 - Milattan Sonra
1991 - Termik Santrallere Hayır
1996 - Geleceğin Turizmi Olarak Soft Turizmin Rekabet Avantajları
1998 - Karşıyaka Memleket
2003 - Büyük Ayrılık
2013 - Kasırga AERA!
2015 - Filmi Geriye Sarınca
2019 - Kulağım Karadeniz’de :Kuvayi Milliye Donanmasının Romanı
2020 - Son Durak
2021 - En Uzun Gün
Kaynak:Biyografi.info
Kemal Anadol için yapılan aramalar
Kemal Anadol, Kemal Anadol biyografi, Kemal Anadol hayatı, Kemal Anadol özgeçmişi, Kemal Anadol hakkında, Kemal Anadol doğum yeri, Kemal Anadol fotoğraf, Kemal Anadol video, Kemal Anadol resim, Kemal Anadol kimdir?, Kemal Anadol kaç yaşında?, Kemal Anadol nereli, Kemal Anadol memleketi
- Lando Norris Dün
- Rikki 06 Ekim
- Mustafa Yolaşan 26 Eylül
- George Russell 25 Eylül
- Nevhiz 23 Eylül
- Oscar Piastri 21 Eylül
- Burhan Uygur 17 Eylül
- Biricik Suden 104
- Tomris Giritlioğlu 103
- Cemil Kazancı 97
- Rahmi Özkan 96
- Müge Dağıstanlı 87
- Recep Tayyip Erdoğan 80
- Mazhar Alanson 76
- Nevzat Demir 73
- Çağrı Doğanay 71
- Serhat Ulueren 71
- Rahmi Koç 68
- Oytun Erbaş 65
- Zerrin Egeliler 47
- George Washington 44
- Türkan Şoray 44
- Çağrı Doğanay 71
- Müge Dağıstanlı 87
- Rahmi Koç 68
- Cemil Kazancı 97
- Serhat Ulueren 71
- Rahmi Özkan 96
- Recep Tayyip Erdoğan 80
- Nevzat Demir 73
- Biricik Suden 104
- Oytun Erbaş 65