İlhan Selçuk
İlhan Selçuk Biyografisi
1925 yılında Aydın'da dünyaya geldi. Annesi Hikmet Hanım, Babası Mehmet Kasım Bey'dir. Babasının tayini sebebiyle Silifke'de başladığı ortaokulu Adana'da tamamladı. Yaşar Kemal, Orhan Kemal ve Abidin Dino ile burada tanıştı. Liseyi Adana’da bitiren İlhan Selçuk, lise yıllarında futbola merak sarar. Adana takımlarında bir süre top koşturur. Ancak, tüberküloz hastalığına yakalanınca futbola veda etmek zorunda kalır. 1950'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 1952 yılında 41 Buçuk isimli mizah dergisinde yayınlandı.
Okulu bitirdikten sonra Selahattin Hakkı Esatoğlu ile birlikte ortak avukatlık bürosu açarlar. Ancak avukatlık yapmak niyetinde değildir. Bir süre sonra Turhan Selçuk ve ortak arkadaşlarıyla bir mizah dergisi çıkarma konusunda karar alırlar. 1952 yılında avukatlık yazıhanesini ortağı Esatoğlu’na devrederek derginin hazırlıklarına başlar. DP iktidarına karşı muhalefet eden ve ömrü 5 ay sürebilen “41 buçuk”, “çizgiyle mizah” anlayışı dışında başka ilklere de imza atar. Türk basın-yayın tarihinde ilk müstehcenlik davası “41 buçuk” dergisine açılmıştır. Derginin yazı işleri müdürü olması nedeniyle doğal olarak İlhan Selçuk hakkında açılmış bir davadır bu. Türk karikatür kuşağının bütün yeteneklerini bir araya getiren “41 buçuk”u kapattıktan sonra yine Turhan Selçuk’la birlikte “Dolmuş” dergisini çıkarır.
Turhan Selçuk, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Hasan İzzettin Dinamo, Ali Ulvi, Çetin Altan, Bedri Koraman, Altan Erbulak, Semih Balcıoğlu, Oğuz Aral, Nehar Tüblek, Ferit Öngören, Eflatun Nuri, Suat Yalaz, Mengü Ertel, Melih Cevdet Anday; gelecekte mizah sanatında her biri bir yıldız olacak isimler ilk kez bu dergide bir araya gelmişti. “Dolmuş”un da ömrü 3 yılı geçemez. “Dolmuş”tan sonra yine ağabeyi Turhan Selçuk ve Aziz Nesin’le “Karikatür” ve “Taş Karikatür” dergilerini çıkardı.
1958 yılına geldiğinde hatırı sayılır bir borç yüküyle dergileri kapatarak askere gitti ve Yedek subay olarak görevini tamamladı.
Gazetecilik mesleğine 1961 yılında Akşam'da başladı; aynı yıl Tanin'e ve oradan Vatan'a geçti; ertesi yıl Nadir Nadi Abalıoğlu'nun çağrısı üzerine Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. 1991 yılından vefatına kadar Cumhuriyet'in başyazarlığını yaptı.
12 Mart Muhtırası’ndan sonra gözaltına alınıp işkence gören gazeteci 1971’de Oktay Kurtböke ile beraber sıkıyönetim mahkemesinde yargılandı. Selçuk, 12 Mart döneminde "Ziverbey Köşkü"nde yaşadığı sorgulama günleri üzerine açıklamalar yapmayı düşünmediğini belirtse de daha sonra burada yaşadıklarından yola çıkarak köşkün adını taşıyan bir kitap kaleme aldı. Kitapla birlikte Ziverbey Köşkü’nün işkenceleri ilk kez açıkça anlatılmış oluyordu. Selçuk, Köşk’teki işkenceyi ifadesinin içine gizlice yerleştirmişti, yazdığı her cümlenin sondan ikinci kelimesinin baş harfi yukarıdan aşağı sıralandığında "İşkence altındayım" cümlesi okunuyordu.
Selçuk kendisiyle yapılan bir röportajda Ziverbey Köşkü'ndeki "ilişki ağı" konusundaki bir soruyu şu şekilde yanıtlayacaktı:
Erenköy Köşkü Cevdet Sunay-Memduh Tağmaç-Faik Türün cuntasının işkence merkeziydi. 12 Mart yapısı içinde özel bir yeri vardı. Çünkü 1. Ordu'nun bulunduğu İstanbul bölgesinde Faik Türün, kendi yetkilerini kullanarak özel operasyonlar yaptırabiliyordu. Basın da İstanbul'da olduğuna göre, burada yaşandı birçok şey. İnsanlar tutuklanmaya, gözaltına alınmaya, kovuşturulmaya başlandı, davalar birbirini izledi. Bu karmaşa içinde aydınlık olan şudur: 12 Mart döneminde Erenköy'de, Ziverbey'de Zihni Paşa Köşkü diye anılan (ya da Ziverbey Köşkü) yerde Faik Türün ve Memduh Ünlütürk buyruğunda bir işkence merkezi kurulmuştur. Bu işkence merkezinde de birçok aydın tezgahtan geçirilmiştir." Selçuk, kitapta yaşadığı işkenceyi şöyle anlatıyordu: “Gözlerim bağlı olduğundan hiçbir şey görmüyordum. Birileri beni yere yatırmışlar, çoraplarımı çıkarmışlardı. Ayak bileklerime bir alet geçirilmişti. Bir manivelanın ya da vidanın sıkıştırıldığını duyumsuyordum. Öyle bir an geldi ki, bacaklarımı kıpırdatamaz oldum. Bir yağ mı sıvı mı sürüyorlardı tabanlarıma sonra sopa inip kalkmaya başladı. Kendimi acıya katlanabilir sanırdım (...) ancak falakanın verdiği acı hiçbir acıyla kıyaslanamaz (...) Taa kemiklerine işleyen bir acı duyuyor insan. Başlangıçta bağırmamak için kendimi tutuyor, dişlerimi sıkıyordum. Ama sonra kendimi bıraktım; çünkü ne kadar çabalarsan çabala sesine gem vuramıyorsun. Önce hırıltı başlıyor, ardından feryada dönüşüyor, hayvanlaşıyorsun. Olayın bir de ruhsal yanı var ki, bedensel acının üstüne biniyor. Kendini aşağılanmış olarak görüyorsun... |
İlhan Selçuk, 21 Mart 2008 günü saat sabah 04:30 sıralarında, 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbe dönemlerinin uygulamalarına benzer bir şekilde, henüz iddianamesi yazılmamış olan Ergenekon Çetesi operasyonları kapsamında, "Örgüte üye olmaksızın örgütün amaçlarını bilerek örgüt adına vazife yüklenmek" gerekçesiyle evine baskın yapılarak gözaltına alındı. Selçuk'un ikametgahının igili makamlarca biliniyor oluşu, 15 yıldır devletin Selçuk'a yakın koruma tahsis etmiş olması, yazarın yaşı ve ciddi sağlık sorunları nedeniyle bu uygulama çeşitli sivil toplum örgütlerince kınandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TOBB, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, G-9 Gazeteciler Platformu gibi meslek örgütlerinin yanı sıra DİSK, Birleşik Kamu-İş, Eğitim-İş, TÜMÖD, KESK, İstanbul Barosu, ÇYDD gibi sivil toplum kuruluşları da bu uygulamaya tepki gösterdi. Selçuk'a birlikte gözaltına alınanlar arasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat da bulunmaktaydı.
Ünlü yazar 23 Mart 2008'de savcılıkta yaklaşık 4.5 saat sorgulandıktan sonra mahkemeye sevkedilmeden serbest bırakıldı. Ancak soruşturma sonuna kadar yurtdışına çıkışı yasaklandı. Sabaha karşı saat 03.00'te adliyeden ayrılıp Cumhuriyet gazetesine giden Selçuk'u hem adliye önünde, hem de gazetede bekleyen sevenleri alkışlarla karşıladı.
Evlilikleri :
1.eşi: 1952 yılında tanıştığı Mevhibe Beyat ile 1956 yılında evlendi. 1958 yılında boşandı.
2.eşi: Handan Gör (e. ?–2001)
21 Haziran 2010 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Vasiyeti üzerine Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde ağabeyi Turhan Selçuk’un yanıbaşında toprağa verildi.
Kitapları :
1967 - Uzak Komşu Rusya'dan Gezi Notları
1969 - Mustafa Kemal'in Saati - Belgesel yazılar
1973/1975 - Yüzbaşı Selahattin'in Romanı (2 cilt)
1976 - Güzel Amerikalı - Gezi notları
1976 - Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri - Gezi notları
1976 - Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar - Belgesel yazılar
1981 - Atatürkçülüğün Alfabesi
1982 - Ağlamak ve Gülmek - Belgesel yazılar
1984 - Düşünüyorum Öyleyse Vurun - Belgesel yazılar
1986 - Görülmüştür - Belgesel yazılar
1987 - Ziverbey Köşkü - 12 Mart dönemi tutukluluğu anıları
1988 - Japon Gülü - Deneme
1996 - İskele Sancak Sol - Sağ - Şeriat
1998 - Enel Hakk'ın Hakkı - Cumhuriyet gazetesinde çıkmış, Alevi-Sünni konularında yazılmış çarpıcı yazıları içermektedir. Bazı Bektaşi Fıkraları ile okuyucu eğlenerek bilgilendiriliyor.
Kaynak:Biyografi.info
İlhan Selçuk kitapları
-
Mustafa Kemalin Saati (3-C-8)
Yarın tarihi : 1969-01-01
Yayınevi : YENİ ZAMANLAR SAHAF
Siyaset » Mustafa Kemal Atatürk
-
Eyvah Yine Biz Haklı Çıktık
Yarın tarihi : 2010-08-17
Yayınevi : CUMHURİYET KİTAPLARI
Siyaset » Güncel Sorunlar
-
RTE XIV. Louis mi
Yarın tarihi : 2010-01-18
Yayınevi : CUMHURİYET KİTAPLARI
Siyaset » Siyasal Yazılar - Tezler
İlhan Selçuk için yapılan aramalar
İlhan Selçuk, İlhan Selçuk biyografi, İlhan Selçuk hayatı, İlhan Selçuk özgeçmişi, İlhan Selçuk hakkında, İlhan Selçuk doğum yeri, İlhan Selçuk fotoğraf, İlhan Selçuk video, İlhan Selçuk resim, İlhan Selçuk kimdir?, İlhan Selçuk kaç yaşında?, İlhan Selçuk nereli, İlhan Selçuk memleketi
- Daniel Dubois Dün
- Hamza Aydoğdu 29 Kasım
- Mahmut Arıkan 27 Kasım
- Dick Schoof 24 Kasım
- Pavel Durov 15 Kasım
- Aleksandr Lukaşenko 14 Kasım
- Cihat Aral 11 Kasım
- John Napier 335
- Emrah Lafçı 244
- Emre Kocadağ 139
- Nevzat Demir 95
- Orhan Kaplan 94
- Acun Ilıcalı 87
- Gülben Ergen 86
- Aslan Özcan 81
- Nazanin Boniadi 81
- Charlotte Gainsbourg 80
- Cemil Kazancı 79
- John Cena 76
- Ekrem Açıkel 74
- Selena Gomez 70
- Nabi 69
- Charlotte Gainsbourg 80
- John Cena 76
- Aslan Özcan 81
- Emrah Lafçı 244
- Akira Kurosawa 59
- Nabi 69
- Onur Osman 64
- Ekrem Açıkel 74
- Orhan Kaplan 94
- Sezen Aksu 61