FB TW PIN NWS

Suriye'nin İdlib kentinde bulunan TSK unsurlarına Beşşar Esad Rejimi Güçleri tarafından dün düzenlenen hava saldırısında 33 askerimiz şehit oldu, 32 askerimizin de yaralandığını açıkladı.

2020-02-28
Suriye'nin İdlib kentinde bulunan TSK unsurlarına Beşşar Esad Rejimi Güçleri tarafından dün düzenlenen hava saldırısında 33 askerimiz şehit oldu, 32 askerimizin de yaralandığını açıkladı.
Suriye'nin İdlib kentinde bulunan TSK unsurlarına Beşşar Esad Rejimi Güçleri tarafından dün düzenlenen hava saldırısında 33 askerimiz şehit oldu, 32 askerimizin de yaralandığını açıkladı.

Suriye'de Rusya'nın desteğini alan Beşşar Esad rejiminin Türkiye destekli muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e yönelik saldırılarını artırmasından bu yana bölgeden kahreden haberler üst üste geliyor. Türkiye 1 Ocak 202'den bu yana İdlib'de 53 şehit verdi.

Suriye ordusunun İdlib’in güneyine yönelik saldırıları, Türkiye’nin Astana görüşmeleri kapsamında kurduğu gözlem noktalarının kuşatma altına kalmasına yol açtı. Bunun üzerine harekete geçen Ankara yönetimi, bölgeye takviye güçler göndermeye başladı. Bölgede gözlem noktalarına giden Türk Silahlı Kuvvetleri konvoylarına saldırılar düzenlenmişti.

Son haftalarda Türkiye ile Rusya arasında ciddi krize dönüşen İdlib’den 1 Ocak’tan bu yana şehit haberleri peş peşe geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün öğle saatlerinde yaptığı bir açıklamada İdlib’de üç Mehmetçiğin şehit düştüğünü duyurmuştu.

Gece yarısına doğru ise rejim güçlerinin Serakib’in güneybatısındaki Bilyun kasabasında Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını vurduğu açıklandı. Beşşar Esad güçlerinin saldırısı sonucunda 33 askerimiz şehit düşerken, 32 Mehmetçiğimiz yaralandı.

Bu kahreden gelişmeyle birlikte 2020’nin ilk saatlerinden bu yana Suriye topraklarında hayatını kaybeden askerlerimizin sayısı 53’e yükseldi.

İdlib’de 33 askerimizin şehit düştüğü saldırıyla ilgili Rusya’dan ilk açıklama Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin İdlib'deki askerlerinin pozisyonuna ilişkin bilgilendirme yapmadığını iddia ederek, Türk askerlerinin o noktada olmaması gerektiğini savundu.

Moskova’dan yapılan açıklamada, “Rus Hava Kuvvetleri’nin Türk askerlerinin vurulduğu alanda operasyon düzenlemediği” belirtildi. Rusya Dışişleri, İdlib’de muhaliflerle birlikte bulunan Türk askerlerinin Suriye rejim güçleri tarafından vurulduğunu aktardı. Rus Yönetimi, Türk askerlerinin yaralandığına ilişkin bilgi aldıktan sonra Suriye ordusunun ateşkes yapması için gereken adımları attığını” savundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 'Tarihe savaş suçlusu olarak geçecek olan terör devletinin başı Beşşar Esad ve rejim unsurları bu alçakça saldırının bedelini ağır ödeyeceklerdir' dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İdlib’de 33 askerimizin şehit edildiği İdlib saldırısının ardından yazılı bir açıklama yayınladı. Fuat Oktay, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı savaş suçlusu olarak nitelendirdiği mesajında şu ifadelere yer verdi: * Tarihe savaş suçlusu olarak geçecek olan terör devletinin başı Esed ve rejim unsurları bu alçakça saldırının bedelini ağır ödeyeceklerdir. Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak üzere İdlib’de bulunan askerlerimize düzenlenen alçakça saldırıda şehit olan Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun.

İdlib'den gelen acı haberlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan İdlib konulu Güvenlik Zirvesi'nde, Esed rejimine misliyle karşılık verilmesi kararı alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ve 6 saat süren Güvenlik Zirvesi sona erdi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Güvenlik Zirvesi'nde namlusunu, Türk askerlerine doğrultan gayrı meşru rejime misliyle mukabele edilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, "Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurmaylarıyla gerçekleştirdiği Güvenlik Zirvesi sona erdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve kuvvet komutanlarının yer aldığı toplantı, 6 saat sürdü. Toplantıya ilişkin açıklama yapılmayacağı bildirildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Güvenlik Zirvesi" sonrasında, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz ile Suriye sınırına gitti.