FB TW PIN NWS

Rice, Olmert’le görüşecek

2007-01-15
Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Orta Doğu barış sürecini yeniden canlandırma girişimleri çerçevesinde, bugün İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le Kudüs'te biraraya gelecek.

İsrail'de bulunan BBC muhabiri, görüşmelerde Hamas'la iktidar mücadelesi içinde bulunan Filistin lideri Mahmud Abbas'a nasıl destek verilebileceği üzerinde durulmasının beklendiğini söylüyor.

Ancak muhabirimiz, kaydadeğer bir gelişmenin beklenmediğini belirtiyor.Rice, dün Filistin lideri Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah'la görüşmüştü.Condoleezza Rice, Ramallah'ta görüştüğü. Filistin lideri Mahmud Abbas'a, İsrail-Filistin sorununun çözümünde ülkesinin çabalarını derinleştireceği sözünü verdi.

Mukata karargahındaki baş başa görüşmeden sonra yapılan ortak basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı, "Bu süreçlerde daha derin bir Amerikan katılımı yolundaki çağrıları açıkça duymuş bulunuyorum." dedi. Rice, "Ben de tam olarak bunu taahhüt ediyorum." diye konuştu.

Abbas da Rice'a, İsrail ve Filistin barışına yönelik çabalarından ötürü teşekkür etti. Abbas ikili görüşmelerinin, başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması ilkesi çerçevesinde, işgale son verecek ciddi görüşmelerin yeniden başlatılması için gerekli koşulların oluşturulması üzerinde yoğunlaştığını ifade etti. Abbas, geçici sınırlarla Filistin devletinin kurulmasına karşı oldukları yolundaki görüşlerini tekrarladı.

Rice da Abbas'ın bu sözlerine cevaben, Filistin devletinin kurulmasını öngören Yol Haritası'na bağlı olduğunu bir kez daha yineledi. Rice, "Filistin halkı kendi devleti için uzun süredir beklemekte... İsrail de komşularıyla güvenlik ve barış içinde yaşamak için uzun süredir bekliyor" dedi.

Amerikalı bakan kendisi ve ABD Başkanı George Bush'un bu hedeflere varılması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Filistin lideri ise ABD'nin, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini genişletmeyi ve güvenlik duvarı inşaatlarını durdurması için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.

Abbas, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması, askeri operasyonlarla suikastların durdurulması ve Filistin'e Hamas'ın iktidara gelişinden bu yana uygulanan mali boykotun kaldırılmasını da barış süreci yolunda atılacak gerekli adımlar olarak sıraladı. Abbas, Hamas ile bir ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarının sonuçsuz kalması durumunda erken seçimleri yapmaya kararlı olduğunu da yineledi.

Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri başkentlerini kapsayan turu çerçevesinde dün akşam İsrail'de Savunma Bakanı Amir Peretz, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, stratejik tehditlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman ile görüşen Rice'ın yarın sabah da İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir araya gelmesi bekleniyor