FB TW PIN NWS

New York Times: 'Bush gerçeklerden koptu'

2007-01-14
New York Times gazetesi, başyazısında Başkan Bush’un “Irak’ın korkunç gerçeği ve Amerika’nın gereksiz, kötü yönetilen ve kazanılmaz savaş nedeniyle çektiği ıstıraptan koptuğu”nu savundu.

Çoğu Amerikalının Başkan’ın çok ileride olduğunu, aslında Irak’tan çıkış yolunu bulmak gerektiğini anladığını belirten gazete, Başkan’ın yeni önerilerini, Irak hükümetini, iç savaşı sona erdirmek için gerekli siyasi adımları atacağına ilişkin taahhütlerini vermeye mecbur kılınmadan gerçekleştirmeyi planladığını kaydetti.

Gazete, Irak konusunda tatmin edici çözümlerin bulunmadığını, diğer tüm seçeneklerin kötü olduğunu belirterek “Ancak bazıları diğerlerinden çok daha kötüdür ve Sayın Bush, mümkün olan en kötü opsiyonu seçti” görüşünü dile getirdi.

Maliki hükümetine ağır eleştirilere yönelten gazete, Bush’un Maliki’yi daha büyük bir Amerikan katkısını haklı kılacak gerekli asgari adımları atmaya ikna etmeye ya isteksiz yada güçsüz olduğunu yazdı.

IRAK’IN PARÇALAMASI TEHLİKESİ YAKIN
Bura karşın ABD’nin Irak’ı terk edemeyeceğini de belirten gazete, “Çoğu, bu savaş nedeniyle daha kötü bir hale getirilen bölgenin sorunları, kaçınılmaz olarak ABD’nin de sorunları” yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:
“Irak’ın, yanlarında etnik şikayetleri ve bazıları silahları beraberinde götürecek milyonlarca mülteciyi sınırlara sürükleyerek ve potansiyel olarak Türkiye, Suudi Arabistan, İran ve belki başkaları da içine çekerek zincirleme bölgesel çatışmaları ateşleyecek şiddetli bir biçimde parçalaması tehlikesi yakın.”

NYT, “devrimci Şii İran’ın genişleyen gücü”nün, Amerika’nın bölgedeki geleneksel müttefikleri olan muhafazakar Sünni yönetimleri açısından yarattığı kaygılara da vurgu yaptı. Bush’un Irak komşularının katılacağı bir konferans düzenlenmesi gereğini dile getiren gazete, Bush’un Maliki’ye ABD’nin desteğini kaybedebileceği mesajını vermesi, “ciddi bir baskı” yapması gereğini savunan gazete “Eğer, Sayın Bush, Sayın Maliki’ye bu ültimatom vermeyi reddederse onun yerine Kongre’nin, yapması gerekecek” diye yazdı.

NYT, “Tarih, elbette ki Sayın Bush’u Amerika’yı Irak’a soktuğu için suçlayacak ancak eğer onu daha gerçekçi bir yola girmesini sağlamazsa Kongre’yi de suçlayacak” uyarısını yaptı.