FB TW PIN NWS

İran’a Desteğe ABD Yaptırımı Geliyor

2006-10-01
Bush, İran’a kitle imha silahı yapmasına yardım edecek biçimde destek veren kuruluş veya devletlere yaptırım uygulanmasını öngören yasayı onayladı. Sunday Times ise, ABD’nin İran’ın nükleer silaha sahip olmasını kabullenmek zorunda kalabileceğini yazdı.

ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinden 2 gün sonra dün Senato’dan da tartışılmadan geçen yasa, İran’ın kimyasal, biyolojik veya nükleer silah yapma yeteneğine katkıda bulunabilecek biçimde destek veren şirket, kuruluş veya devletlere yaptırım uygulanmasını içeriyor.

Yasanın, Rusya’nın İran’a karşı önlemler almaya ikna edilmesi için Bush yönetimine gerekli olanakları sağladığı kaydedildi. Rusya, İran’ın nükleer santral projesindeki en önemli ortağı durumunda.

Senato çoğunluk lideri olan Cumhuriyetçi Parti’den Bill Frist de yaptığı açıklamada, nükleer silahların mollaların eline geçmesine karşı önemli bir adım atıldığını söyledi.

‘İRAN ALIŞTI’
İran Meclis Başkanı Gulamali Haddad Adil, ABD’nin ülkesine 27 yıldır yaptırım uyguladığını, yeni yaptırım kararının İran’ı etkilemeyeceğini söyledi.

Washington yönetiminin dış politikasını da eleştiren Haddad Adil, “ABD siyasilerine karşı nefret günden güne artmaktadır. Amerikan halkı da kendi yöneticilerinden nefret ediyor. Amerikalı siyasetçiler artık uykudan uyanmalı” diye konuştu.

‘ABD KABULLENEBİLİR’
Öte yandan İngiliz Sunday Times gazetesi, ABD’nin İran’ın nükleer silaha sahip olmasını kabullenmek zorunda kalabileceğini yazdı.

Gazeteye göre, Washington yakınlarında gizli bir toplantıda biraraya gelen üst düzey istihbarat uzmanları, İran’ın nükleer programını engellemek için ABD’nin askeri açıdan başarılı olmayacağı konusunda birleşti.

Uzmanlar, İran’ın nükleer tesislerini bombalamak için ABD’nin elinde yeterince istihbarat bilgisi bulunmadığına dikkat çekti. İran’ın nükleer tesislerine saldırılması halinde istenilen başarıya ulaşılamayacağını belirten uzmanlar, sivil kayıpların yüksek olabileceği görüşünde.

ASKERİ SEÇENEK ZAYIFLIYOR
Sunday Times gazetesi, Beyaz Saray’ın da Pentagon ve istihbarat uzmanlarından gelen uyarılar sonucunda, İran’a askeri saldırı düzenlemeye daha soğuk bakmaya başladığını yazdı.

Gazeteye açıklamada bulunan İngiliz kaynaklar da askeri operasyon seçeneğinin giderek zayıfladığını doğruladı.