FB TW PIN NWS

Avustralya'da Türk koleji kundaklandı

2006-11-16
Avusturalya'nın Melbourne'un kuzeyinde bulunan Broadmeadows semtindeki Işık Koleji'ni kundaklayarak, 875 bin dolar hasara neden olan, okulun yaya geçidinde trafiği kontrol eden ve elinde taşıdığı uyarı levhasından dolayı 'Lollipop Man' olarak adlandırılan, 49 yaşındaki Jack John Vacirca, mahkeme tarafından suçlu bulunarak, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Jack John Vacirca, yargılaması sırasında, kolejinin karşısında yaşadığını, okulun yaya geçidinde gönüllü olarak çalıştığını, Işık Koleji öğrencilerini çok sevdiği, noel zamanında evini süslediği, kendisinin noel baba gibi giyinip çocuklara şeker dağıttığını, yangının ise kazayla attığı sigara izmaritinden çıktığını, avukatı Brian Bourke aracılığıyla açıkladı.

'İtfaiyenin ışıklarını görmek istiyorum'

Vacirca'ya karşılık olarak iddia makamı, okulda çıkan yangın öncesi arkadaşlarıyla birlikte evinde içki içen Vacirca'nın bir arkadaşına "İtfayelerin kırmızı ışıklarını görmek istiyorum" dediği, bir bez parçasına benzin döküp yolun karşına geçtiği ve kısa süre sonra okulun yanmaya başladığını" tanık ifadelerine dayanarak öne sürdü.

Savcı Trevor Wallwork hakim Frank Dyett'a yangın yüzünden öğrencilerin okula güvenlerini yitirdiklerini, ayrıca okul binasına yazılan ırkçı sözlerin ve bir gece öncesi okul öğrencilerinin sözlü olarak hakarete uğradıklarını, ceza verirken bunların dikkate almasını hatırlattı. Wallwork, ayrıca okulun başka bir okulun sınıflarını yıllığı 145 bin dolara kiraladığını ve bunun maliyetinin 617 bin doları aştığını belirtti.

Jack John Vacirca'nın avukatı ise zaten IQ seviyesi 61 civarında olan müvekkilinin hapse girmesi halinde durumdan "felaket derecede" etkileneceğini savundu. Tarafları dinleyen mahkeme heyeti Jack John Vacirca'yı 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Buruk bir ramazan

Melbourne'da Türk toplumunun yoğun yaşadığı Broadmeadows Semti'ndeki Işık Koleji'nin ırkçı sloganlar yazılarak kundaklanması 2004 yılı Ramazan Bayramı'nın arifesinde gerçekleşmişti. Kundaklama okul yetkilileri ile öğrencilerin yanı sıra, toplum üyelerinin de buruk bir Ramazan Bayramı geçirmesine neden oldu.