FB TW PIN NWS

Avrupa ekonomisine güven tavan yaptı

2006-10-31
Avrupalıların ekonomiye olan güvenleri ekim ayında beklenenden fazla artarak Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon endişesinin haklı olabileceğini gösterdi.

Belli bir yönetici ve tüketici grubun beklentileri ve hisleri üzerine oluşturulan endeks 110,3’e yükselerek 2001 Şubat’tan beri en yüksek seviyesine geldi. Eylül ayında endeks 109,3 seviyesindeydi.

Uzmanlar, euro bölgesi ekonomisinde yavaşlamaya dair izler görmediklerini belirtirlerken, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon riskine karşı faizleri arttırmaktan çekinmeyeceği açıklamasını hatırlattılar.

Ancak şu anda yıllık enflasyon yüzde 1,7’nin biraz altında ve bu seviye Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2lik sınırından makul seviyede aşağıda.

Para arzındaki artış enflasyon riskini arttırıyor

Avrupa ekonomisi sona altı yılın en yüksek hızı ile büyürken, para arzı büyümesi de beklenmedik bir şekilde bu ayda artış gösterdi. Para arzı verileri, AMB tarafından gelecek dönemdeki enflasyon rakamları açısından önem arzetmekte ve AMB kararlarını da etkilemekte.

2 Kasım’da toplanacak olan merkez bankası bir yıl içerisinde faizleri yüzde 2’den yüzde 3,25’e yükseltmişti.

IMF, Avrupa ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4 büyümesi bekliyor. IMF, ABD için yüzde 3,4, Japonya için ise yüzde 2,8lik büyüme öngörmekte. AB bünyesindeki birçok şirket gelir ve kar beklentilerini arttırdıklarını duyuruyorlar.