FB TW PIN NWS

ABD Savunma Bakanı: 'Çekilirsek başka ülkeler müdahale etmek ister'

2007-01-13
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan ordusunun kısa sürede Irak'tan çekilmesi durumunda kaos çıkacağını ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin, Irak'a müdahale konusuna ilgisinin artacağını söyledi.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde konuşma yapan Gates'e, Amerikan ordusunun altı ay içinde Irak'tan çekilmesi durumunda neler olabileceği soruldu.

Böyle bir durumda Irak'taki durumun kaosa dönüşeceğini ifade eden Gates, mezhepler arası çatışmalarda artış olacağını, büyük ihtimalle Irak hükümetinin ve ordusunun dağılmaya başlayacağını ve 'Irak dışındaki oyuncuların, çıkarlarını korumak için Irak'a müdahale konusuna ilgilerinin artacağını' belirtti.

Oturumda söz alan Senatör John Mccain'in, ''Buna Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki büyük gerginlik dahil mi?'' sorusuna Gates, ''Evet'' diye yanıt verdi.

Gates, Irak'a yaklaşık 21 bin takviye asker gönderilmesini öngören planın başarıya ulaşması halinde, bu yıl asker çekmeye başlayabileceklerini ifade etti.

Demokratlara eleştiri

ABD'de 2008 başkanlık seçimlerinin iddialı adayları arasında görülen ve Başkan George Bush'un Irak'a ilave asker gönderilmesi politikasını ateşli şekilde destekleyen Cumhuriyetçi senatör McCain, Bush'un yeni stratejisine karşı çıkan Demokrat meslektaşlarını eleştirerek, onlara hitaben, ''Bu arkadaşlar, İranlıların, Türklerin, Suudilerin Irak'a dahil olmasından, daha geniş bir bölgesel savaş çıkmasından, teröristler için bir sığınağın oluşmasından, insani bir felaketten korkmuyorlar mı?'' dedi.

Aynı oturumda konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace de, peşmerge kökenli iki Kürt tugayının Bağdat'ta planlanan operasyonlara katılacağını doğrulayarak, bu yöndeki kararı savundu.

Bu sırada, Pace ile Kürt tugaylarının Sünnilere ve Şiilere karşı kullanılmasına karşı çıkan Demokrat senatör Jack Reed arasında tartışma çıktı. Reed'in, ''Irak hükümeti, askeri çabasını desteklemek için peşmerge birliklerini Bağdat'a sürecek mi?'' sorusu üzerine Genelkurmay Başkanı Pace, ''Peşmerge terimi, kuzeydeki milisteri tanımlamak için kullanılıyor. Evet, Irak ordusunda, eskiden peşmerge olanlardan oluşan birlikler var. Sanırım bu tugaylardan ikisi, kuzeyden gelip (Bağdat'taki operasyonlara) katılacak'' diye konuştu.

Bu arada ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte de Senato İstihbarat Komitesi'nde konuştu. Negroponte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkeleri, terör örgütü El Kaide'ye karşı mücadelede gösterdikleri işbirliğinden dolayı övdü.

El Kaide: "Yeni strateji yenilginin kabulü"

El Kaide ile bağlantılı Iraklı bir örgüt, Beyaz Saray'ın yeni Irak stratejisinin, Irak'taki işgal kuvvetlerinin yenilgiyi kabulü olarak görüldüğünü ileri sürdü.

Örgütün bir internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, ''Basından duyduğumuz, Bağdat'ta güvenliği sağlamaya yönelik sözde plan ve Bush'un yeni stratejisi, hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Yenilginin acı tadını tadıyorlar'' denildi.

Oluşumu, Iraklı Sünni militan gruplar tarafından geçtiğimiz ekim ayında açıklanan 'İslam devleti' örgütünün yaptığı açıklamada, yeni stratejiye dair açıklamaların, yenilginin kabulü ve Irak'tan kaçma çabaları olarak görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, ''Fazladan asker göndermek hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Sonuçta, haçlılar bu savaşı kazanamayacak. Sadece mücahitler için hedef sayısı artıyor'' ifadelerine yer verildi. ABD'nin Irak'ta halen 130 bin askeri bulunuyor.

ABD Başkanı George Bush, geçtiğimiz çarşamba günkü açıklamasında, Irak'a 21 bin asker daha gönderileceğini söylemişti.

Bush'un yeni stratejisinin içeriği

ABD Başkanı George W. Bush, yeni Irak stratejisini 11 Ocak'ta açıkladı. Hatalar yaptığını kabul eden ancak Amerikan halkının beklentilerini ve Irak Çalışma Grubu'nun önerilerini dikkate almayan Bush, Irak'a 21 bin 500 Amerikan askeri daha gönderileceğini açıkladı.

Askerlerin 17 bin 500'ü Bağdat'a, 4 bini de Sünni direnişinin kalesi El Anbar eyaletine konuşlandırılacak.

Bush'un yeni Irak stratejisi, ulusal uzlaşmayı sağlaması için Irak hükümetine ağır baskı yapılmasını da içeriyor.

Sünnilerin siyasi sürece katılımının artırılması için bir ön önce eyalet seçimlerinin yapılması, petrol yasasının çıkarılması, eski Baasçıları yasaklayan kanunun yumuşatılması isteniyor.

Yeni strateji uyarınca, Irak'a 1.2 milyar dolar ekonomik yardım da yapılacak. Bush ayrıca, Irak hükümetinin de toplam 10 milyar doları kalkınma projelerine ayırmayı kabul ettiğini açıkladı.

İran ve Suriye'ye suçlama

Bush yeni stratejisini açıklarken, Suriye ve İran'ı ağır şekilde suçladı. İran'ın, Irak'taki mezhep çatışmalarını körüklediğini ileri süren Bush, Suriye'nin de yabancı direnişçilerin Irak'a geçmesine izin verdiğini savundu.

Bush, "Artık buna izin vermeyeceğiz" diyerek, iki ülkeye gözdağı verdi ve Irak Çalışma Grubu ile uluslararası toplumun beklentilerinin aksine, bu iki ülkeyle diyaloga girilmeyeceğinin bir kez daha işaretini verdi.

PKK ile mücadele

Bush konuşmasında, Türkiye - Irak sınırındaki sorunların çözümü için de çabalarına devam edeceklerini altını çizdi fakat ayrıntı vermedi.