FB TW PIN NWS

6'lı görüşmelere haftaya başlıyor

2006-11-03
Amerikalı diplomatlar gelecek hafta Kuzey Kore’nin nükleer amaçlarına engel olmak umuduyla, Japonya, Çin ve Kuzey Kore’ye ziyarette bulunacaklarını açıkladılar. ABD Dış işleri bakanlığı sekreteri Nicholas Burns ve Uluslararası Güvenlik birimi sekreteri Robert Joseph gelecek hafta diplomatik görüşmeleri başlatacak.

daha önce de anlaşma sağlanamamıştı

19 Eylül 2005’te Japonya, Çin, ABD, Rusya ve Kuzey Kore arasında yapılan görüşmeler sonucu, Kuzey Kore’nin nükleer çalışmalarına son vermesi karşılığında toplantıya katılan devletlerden ekonomik ve diplomatik yardım alacağı teyit edilmişti ancak Kuzey Kore, ABD’nin ekonomik yaptırımını öne sürerek bu anlaşmayı bir yıl boyunca görmezden geldi.

dünya cephe aldı

Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri bütün dünyada öfkeyle karşılanmıştı ve ülke, bu girişim sonucunda BM’nin yaptırımına maruz kalmıştı. Çin de silah ve lüks malların ticaretinde Kuzey Kore ile ilişkilerini kesmişti. Japon yetkililer ABD’nin yaptırımlarının Kuzey Kore’yi uluslararası ekonomik arenada çok zor durumda bıraktığını belirtirken, ABD’li yetkililer yaptırımların kalkması konusunda uzlaşma sözü veremiyor.