FB TW PIN NWS
BioRank 8762

Nesli Çölgeçen

Doğum tarihi : ??.??.1955
Nesli Çölgeçen kaç yaşında : 69
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Yönetmen
Nesli Çölgeçen doğum yeri : Manisa

Nesli Çölgeçen Biyografisi

Selamsız Bandosu” ve “Züğürt Ağa” gibi önemli Türk filmlerine imza atmış bir yönetmendir.

Nesli Çölgeçen, 1955 yılında Manisa’da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda öğrenimini 1976 yılında tamamladı. 1976 yılından itibaren film kariyerine dönemin önemli belgesel yönetmenlerinden Suha Arın’ın asistanı olarak başladı.

1979 yılından itibaren yönetmenlik yapmakta olan Nesli Çölgeçen, 1983 yılında başrolünde Özcan Özgür’ün oynadığı “Kardeşim Benim” adlı film ile ilk yönetmenliğini yaptı.

Nesli Çölgeçen, 1985 yılında senaryosunu Yavuz Turgul’un yazdığı başrolerinde Şener Şen ve Erdal Özyağcılar’ın oynadığı “Züğürt Ağa” sinema filminin yönetmenliğini yaptı.

1987 yılında senaryosunu Hakan Aytekin ile birlikte yazıp yönetmenliğini yaptığı “Selamsız Bandosu” adlı sinema filminde Şener Şen, Ali Uyandıran, Üstün Asutay, Uğur Yücel, Güzin Çorağan gibi oyuncular rol aldı.

Nesli Çölgeçen, sinema tekniğinin doğru kullanılması, senaryo seçiminin titizliği ve oyuncu seçimlerindeki başarısı değişik bir çizgi yakalamış olmasındaki en büyük etkendir. Usta Suha Arın'ın öğrencisi olması belgesel alanında da iyi işler yapmasına nedendir.

Nesli Çölgeçen, Kültür Bakanlığı için, Belgeseller ve Anadolu uygarlıkları üzerine kısa film çalışmaları yaptı.

Nesli Çölgeçen, çeşitli üniversitelerde dersler vermekte ve öğrenci yetiştirmektedir.

Ödülleri :
1983 - Sedat Simavi Vakfı Sinema Ödülü - Kardeşim Benim
1983 - 21. Altın Portakal Film Yarışması, En İyi 2. Film Ödülü -Kardeşim Benim
1986 - 19. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri - En İyi Yönetmen Ödülü - Züğürt Ağa
1986 - Film Eleştirmenleri - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü - Züğürt Ağa
1986 - Film Eleştirmenleri - En İyi Yönetmen Ödülü - Züğürt Ağa
1986 - Film Eleştirmenleri - Yılın En İyi Filmi Ödülü - Züğürt Ağa
1986 - İstanbul Film Festivali - En İyi Film - Züğürt Ağa
1986 - Kültür Bakanlığı Başarı Ödülü - Züğürt Ağa
1986 - İstanbul Film Festivali - Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü - Züğürt Ağa
1987 - Kültür Bakanlığı Başarı Ödülü - Selamsız Bandosu
1987 - Tercüman Gazetesi En İyi Yönetmen Ödülü - Selamsız Bandosu
1987 - Tercüman Gazetesi Yılın En İyi Filmi Ödülü - Selamsız Bandosu
1987 - Yazarlar Birliği Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü - Selamsız Bandosu
1991 - 10. Uluslararası Kanarya Adaları Ekoloji ve Doğa Filmleri Festivali - En İyi Film Ödülü - İmdat ile Zarife
1991 - Kültür Bakanlığı Başarı Ödülü - İmdat ile Zarife

Filmleri ve Dizileri :
Yönetmen :
2014 - Let the Music Play / Çalsın Sazlar (Sinema Filmi)
2009 - Denizden Gelen (Sinema Filmi)
2004 - Ah Be İstanbul (TV Dizisi)
2000 - Oyunbozan (Sinema Filmi)
1991 - İmdat İle Zarife (Sinema Filmi)
1987 - Selamsız Bandosu (Sinema Filmi)
1985 - Züğürt Ağa (Sinema Filmi)
1983 - Kardeşim Benim (Sinema Filmi)
1981 - Tarih Boyunca Anadolu (Sinema Filmi)
1979 - Çatı (Sinema Filmi)

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler:
2018 - Zamanda Safranbolu (Nesli Çölgeçen, Yalçın Yelence, Kemal Sevimli)
2008 - Son Buluşma
2006 - Ağustos Gazileri
1998 - Mavi Düş
1994 - Ballı Kayalar
1993 - Türkiye'nin Kalbi Ankara: 70 Yıllık Başkent
1993 - Ankara'yı Seviyorum
1989 - Anadolu'da Buluşma
1983 - Anadolu’nun Şafağında
1983 - Sonsuz Barış
1983 - Savaşın Toprağı
1983 - Altın Çağ
1983 - Özgürlük Kıyıları
1982 - 2004 - Tarih Boyunca Anadolu (30x8 Bölüm)
1982 - Mozaik
1982 - Sultan Ahmet Meydanı
1982 - Minyatürler
1980 - Çatı

Yaptığı Kısa Filmler :
1990 - İmdat İle Zarife

Senarist Filmografisi :
2014 - Let the Music Play
2008 - Son Buluşma
2000 - Oyunbozan
1991 - İmdat İle Zarife
1987 - Selamsız Bandosu
1983 - Kardeşim Benim

Görüntü Yönetimi Filmografisi:
2008 - Son Buluşma -(Belgesel)
1982 - Çocuklar Çiçektir (Kısa Film)


Kaynak:Biyografi.info

Nesli Çölgeçen filmleri

Tüm Nesli Çölgeçen filmleri

Nesli Çölgeçen için yapılan aramalar

Nesli Çölgeçen, Nesli Çölgeçen biyografi, Nesli Çölgeçen hayatı, Nesli Çölgeçen özgeçmişi, Nesli Çölgeçen hakkında, Nesli Çölgeçen doğum yeri, Nesli Çölgeçen fotoğraf, Nesli Çölgeçen video, Nesli Çölgeçen resim, Nesli Çölgeçen kimdir?, Nesli Çölgeçen kaç yaşında?, Nesli Çölgeçen nereli, Nesli Çölgeçen memleketi