İhap Hulusi Görey
İhap Hulusi Görey Biyografisi
İhap Hulusi Görey'in Atatürk'ün siparişi üzerine 1932 yılında tasarladığı ALFABE'nin kapağı yıllarca ilkokul birinci sınıflarında okutuldu.
İhap Hulusi Görey, 28 Kasım 1898 tarihinde Kahire, Mısır’da doğmuştur. Babası Mısır'ın ünlü mimar ve müteahhiti olan Ahmet Hulusi’dir. Aslen Erzincan'ın Kemah ilçesinden olan dedesi askeri görev ile Sultan Abdülaziz zamanında gönderildiği Mısır’da Mısır Hıdiv’inin maiyetinde görev yaparken ailesi ile buraya yerleşmiştir. İhap Hulusi Görey, ilk ve orta tahsilini Kahire'deki İngiliz okullarında yaptı. I Dünya Savaşı sırasında Kahire İngiliz işgaline uğrayınca İstanbul'a döndü. Kardeşlerinden Yavuz Görey Türkiye'de ünlü bir heykeltıraş, Nihat Hulusi ise Mısır'ın önde gelen müzecilerinden birisi olmuştur.
İhap Hulusi Görey, Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmesi nedeniyle babası tarafından Dışişleri Bakanlığı'na girmesi istendi, kısa bir süre Dışişleri Bakanlığında çalıştıysa da sonunda memuriyeti reddetti ve hayatını resim yaparak kazanmakta ısrar etti. Kendini tanıtmak için önce zamanın en gözde dergisi olan ve yöneticisi Yusuf Ziya Ortaç’ın olduğu Akbaba dergisinde Münif Fehim Özarman ve Ramiz Gökçe'yle birlikte karikatürist olarak çalıştı.
Akbaba dergisinin yönetici Yusuf Ziya Ortaç, İhap Hulusi’nin eserini
![]() | ![]() | ![]() |
"...İçinden bir karikatür çıktı zarfın. Ama bildiğimiz karikatürlerden değil. Ne resim-karikatür, ne karikatür-resim. Alışmadığımız, görmediğimiz bir sanat işi. İmza yerinde bir üçgen ve eski harflerle İhap Hulusi, sene 1923..." |
İhap Hulusi Görey, zamanla afiş çalışmalarına ağırlık verdi. Afişi yaparken "Buluş"un önemine değinerek "Seyredenlerin ilgisini çekmeli ve düşündürmeli" diye yorumladı. İlk afiş siparişini 1927 yılında aldı; bu, İzmir'den İnci Diş Macunları'nın reklam afişi idi.
İhap Hulusi, birçok gazete ilanı ve afiş siparişi almaya başlayınca 1929 yılında İstanbul'da ilk atölyesini kurdu. Kulüp Rakısı etiketi (1930)
ve Atatürk'ün siparişi üzerine Türk alfabesinin kapağını (1932) tasarladı, İhap Hulusi’nin çizdiği Alfabe kapağı 1970’li yıllara dek kullanıldı. İhap Hulusi’nin genç Türkiye için yaptığı tasarımlar elbette Alfabe kapağı ile sınırlı kalmadı. Ziraat Bankası, Zirai Donatım Kurumu, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller), Türk Hava Kurumu,
Devlet Demir Yolları, Devlet Deniz Yolları, Tekel, Millî Piyango İdaresi vb. kurumların kurumsal kimliklerini oluşturdu. Kızılay, Yeşilay, Tariş ve birçok özel kuruluşa çeşitli çalışmalarıyla hizmet verdi.
Çoğu taşbaskısı olan yüzlerce çalışma ile 50 yıllık bir dönemin endüstri, kalkınma, ticaret ve sosyal yaşamın gelişmelerini belgeledi. Yeni kurulmuş bir devletin ilk uzman tasarımcısı olarak tanındı. Cumhuriyetin 10. yılında yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine Atatürk tarafından kol saati hediye edildi. 1948 yılında Viyana Uluslararası Afiş Sergisi'nde 'Bursa ve İzmir' adlı afişleriyle derece aldı.
Bugünkü adıyla Millî Piyango olan Tayyare Piyangosu idaresi için 45 yıl, Tekel İdaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi Görey, bu süreçte yurtdışında da adını duyurdu. Bayer'in afiş ve etiketleri, Mısır'ın Tekel İdaresi, Devlet Demir Yolları ve şehir hatlarına ait ve ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haigh'ın, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca'sının afiş ve etiketleri İhap Hulusi tarafından yapıldı.
Türkiye’deki ilk grafik tasarım sergisini 1935 yılında İstanbul'da, Beyoğlu'nda açtı. Suluboya çalışmalarının yanı sıra, son yıllarında hat sanatını modernize ederek başarılı örnekler verdi.
İhap Hulusi Görey, 1978 yılında Grafikerler Meslek Kuruluşu onur üyeliğine seçildi.
Ömrünün son yıllarında çizim yeteneğini yitiren İhap Hulusi Görey, tanıtımını yaptığı hiçbir kurum tarafından sigortalanmamış olduğu için son yıllarını Şişli'deki dairesinde sefalet içinde geçirdi. Son günlerinde Millî Piyango için yaptığı çizimlerden dolayı cüzi (düşük bir miktar) bir aylık bağlandıysa da bu parayı kullanmaya ömrü yetmedi.
İhap Hulusi Görey, 27 Mart 1986 tarihinde İstanbul’da 88 yaşında ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
İhap Hulusi Görey için yapılan aramalar
İhap Hulusi Görey, İhap Hulusi Görey biyografi, İhap Hulusi Görey hayatı, İhap Hulusi Görey özgeçmişi, İhap Hulusi Görey hakkında, İhap Hulusi Görey doğum yeri, İhap Hulusi Görey fotoğraf, İhap Hulusi Görey video, İhap Hulusi Görey resim, İhap Hulusi Görey kimdir?, İhap Hulusi Görey kaç yaşında?, İhap Hulusi Görey nereli, İhap Hulusi Görey memleketi
- Savaş Yıldız Dün
- I. Ferdinand (Kutsal Roma İmparatoru) 29 Eylül
- Fahri Erdinç 28 Eylül
- Kanbolat Görkem Arslan 27 Eylül
- Raci Kaya 26 Eylül
- Pakize Başaran 25 Eylül
- Kadri Ünalan 24 Eylül
-
Muhammed Yakut
1497
-
Mehmet Ali Erbil
301
-
Mustafa Çalışkan
264
-
Vahe Kılıçarslan
184
-
Hallacı Mansur
161
-
Ajda Pekkan
148
-
Türkan Şoray
141
-
Engin Koç
132
-
Şemsi İnkaya
132
-
Abdullah Çatlı
128
-
Nilgün Balkaç
114
-
Cihan Kamer
109
-
Tomris
108
-
Semih Sergen
87
-
Fatma Girik
86
-
Hallacı Mansur
161
-
Engin Koç
132
-
Nilgün Balkaç
114
-
Özlem Zengin
64
-
Vahe Kılıçarslan
184
-
Pınar Eliçe
63
-
Fatma Girik
86
-
Cihan Kamer
109
-
Bilal Erdoğan
71
-
Hülya Avşar
82