FB TW PIN NWS
BioRank 7553

Ramiz Gökçe

Doğum tarihi : ??.??.1900 Ölüm tarihi : 05.Ocak.1953
Ramiz Gökçe kaç yaşında öldü : 53
Kilo & Boy :
Burcu :
Meslek : Karikatürist
Ramiz Gökçe doğum yeri : İstanbul
Ölüm yeri : İstanbul

Ramiz Gökçe Biyografisi

1900 - 1953 yılları arasında yaşamış olan Ramiz Gökçe çizgilerinde sadece Ramiz imzasını kullandı.

Ramiz Gökçe, 1900 yılında İstanbul’da doğmuştur. Beşiktaş İttihat ve Terakki ilköğretim okulundan sonra, Kabataş Lisesi'nin ardından İstanbul Muallim Mektebi (Öğretmen Okulu)'nda öğrenim gördü. 1916 yılında karikatür çizimine başlayan Ramiz Gökçe; 1919 yılında Ortaköy Darüleytamı’na (Kimsesiz çocuklar için kurulan yatılı okul. Yetimler Evi) ve Şişli Terakki Lisesi'nde başladığı resim öğretmenliğini uzun yıllar boyunca sürdürdü.

Ramiz Gökçe, ilk karikatürü 1918 yılında “Şeytan” dergisinde yayımlandı. Diken, Büyük Mecmua, Yeni Eğlence, Tasvir-i Efkâr, Terbiye ve Tedris, Birinci Kitap, İkinci Kitap, Âyine, Aydede, Akbaba, Zümrüdüanka, Kelebek, Yeni Dünya, Karikatür, Yedigün, Karagöz, Cumhuriyet gazetesi, Tasvir, Yeni Sabah gibi dergiler ve gazeteler sanatçının karikatürlerine yer verdi.

1938 yılında Cemal Nadir Güler ile karikatür sergileri açtı. İkinci Dünya Savaşı döneminde Yeni Sabah gazetesine çizdiği karikatür ve tipleriyle o günün kuşağını etkiledi. Karikatürcülüğü sırasında konferanslar verdi, toplu sergiler düzenledi, kişisel sergiler açtı. Kendi adını taşıyan karikatür albümü dışında ‘Tombul Teyze’, ‘Harp Karikatürleri’, ‘Yeni Zengin’ adlı karikatür albümlerini yayınladı. Uzun yıllar ders kitabı olarak okutulan “Alfabe”yi resimledi.

Karikatür sanatının gelişmesi için büyük çaba göstererek, 1947 yılında “Salon” ve 1949 yılında “Peri” isimli iki dergi çıkardı. 1949 yılında “Mizah” adlı dergisini çıkardı.

Ramiz Gökçe; okurlar arasında benimsenen "Tombul Teyze ve Sıska Dayı", "Çömez" ve "Yeni Zengin" gibi karikatür tipleri yarattı, yıllarca bu karakterleri canlı tuttu. Karikatür sanatıyla ilgili yaptığı çalışmalar içinde konferanslar verdi, toplu karikatür sergileri düzenledi, kişisel sergiler açtı.

Çizimlerinde değişik stiller kullanma yeteneğine sahip olan sanatçı, Türkiye'nin kuruluşunun ilk yıllarından 1950'lere kadar olan süreçte Türk karikatür sanatına yön veren ve kendisinden sonra gelen kuşaklara yol göstererek eğitici olan, özendiren bir öneme sahiptir.

Ramiz Gökçe, evli idi ve bir kızı vardı.

Ramiz Gökçe bir ara kısmi felç geçirdi ve büyük oranda iyileşti.

Ramiz Gökçe, 5 Ocak 1953 tarihinde İstanbul’da 53 yaşında dergi idarehanesinde karikatür çizerken geçirdiği ikinci kalp krizinden kurtulamaz ve hastaneye kaldırılmasına rağmen ölmüştür.

Eserleri:
Çocuk Oyunu:
1933 - Çocuk Vali

Karikatür Albümü:
1941 - Tombul Teyze Albümü
1946 - Tombul Teyze
1946 - Hacı Ağalar Albümü
1950 - Karikatür Albümü
1950 - Seçim Albümü
1992 - Gir Kapanıyorum


Kaynak:Biyografi.info

Ramiz Gökçe için yapılan aramalar

Ramiz Gökçe, Ramiz Gökçe biyografi, Ramiz Gökçe hayatı, Ramiz Gökçe özgeçmişi, Ramiz Gökçe hakkında, Ramiz Gökçe doğum yeri, Ramiz Gökçe fotoğraf, Ramiz Gökçe video, Ramiz Gökçe resim, Ramiz Gökçe kimdir?, Ramiz Gökçe kaç yaşında?, Ramiz Gökçe nereli, Ramiz Gökçe memleketi