Münif Fehim Özarman
Münif Fehim Özarman Biyografisi
Münif Fehim Özarman, 1899 yılında İstanbul, Üsküdar’da doğmuştur. Tiyatro oyuncusu Ahmet Fehim Efendi'nin oğludur. Üsküdar Sultanisinde okudu. Sonra bir süre Sanayi-i Nefise Mektebi'ne (Güzel Sanatlar Akademisi) devam etti. Sanatçı bir ailenin çocuğu olarak, sanatçıların içinde büyüdü.
Münif Fehim Özarman, 12 yaşındayken, Musahipzade Celal'in "İstanbul Efendisi" oyununda 4. Mehmet'i canlandırdı. Resim, karikatür çizmeye küçük yaşlarda başladı. Üsküdar İdadisi'ne geçince heykel ve manzara resimleri yapmaya başladı. 1. Dünya Savaşı sürerken askere alındı. Ressam ve hattat olduğundan Askeri Sinemada görevlendirildi. Çekilen belgeseller sessiz olduğundan, anlatım kısımlarının yazılarını yazdı, resimlerini yaptı. Savaş sonrası aynı göreve devam etmesi istendiyse de bıraktı.
1916 yılında Babıali'ye girip afiş, reklam işlerine başladı. 1918'de ilk karikatürü FAĞFUR'da yayınlandı. 1919 yılında babasının yönetmenliklerini yaptığı "Binnaz" ve "Mürebbiye" filmlerinin senaryolarını yazdı, dekor kostüm işlerine yardımcı oldu. Afişlerini yaptı. 1921 yılında ise İleri Gazetesi’nde basın hayatına atıldı. Ayrıca Direkler Arası'ndaki tiyatro oyunlarının afişlerini hazırladı. 1960'lı yıllarda bir kaç filme afiş yaptı.
Bir gün, düşlerini birleştiren bir kaç arkadaş; İbnülrefik Ahmet Nuri (Refik Ahmet Nuri Sekizinci) , Reşat Nuri Güntekin, Mahmut Yesari güçlerini ve olanaklarını da birleştirerek, sonraları 5 bin tiraja kadar yükselen “Kelebek Dergisi”ni çıkarmaya başladılar. Baş çizer Münif Fehim’dir. Bu deneyimden sonra, Münif Fehim, Refik Halit Karay’in çıkardığı Aydede dergisinde eski divan şairlerinin dizelerini resimledi. Daha sonra bu resimlerini Eski Şiir Bahçeleri adlı bir albümde topladı. Daha sonra da Yusuf Ziya Ortaç’ın çıkardığı “Akbaba”da çalıştı.
Münif Fehim Özarman o günlerde “ressam” olarak tanınıyordu. Babıali’de kitap kapakları yaptı. “Yüz Türk Büyüğü”, “Dünden Hatıralar”, “Şiir Bahçesi”, adlı kitapların hem kapaklarını yaptı hem de resimledi. Gazete ve dergilerde karikatürler, resimli romanlar çizdi. 1936-1937 yıllarında Taksim’de Kristal Gazinosunda Cemal Nadir Güler ve Ramiz Gökçe ile birlikte ilk sergisini açtı. Mizah çizerliği de yapmış olmasına karşın önemsediği yanı ressamlıktı. Münif Fehim renk kullanımı, siyah beyaz taramaların gücü ve kişilikli çizgileri ile oryantalizmin temsilcisiydi.
Ancak asıl ününü illüstratör olarak yaptı. Kitap kapakları, dergi ve kitap illüstrasyonları ile yayıncılık ve grafik tasarım tarihinin temel taşlarından biri oldu. Özellikle tarihsel konuları, İstanbul’un yakın dönem yaşamını işlediği resimlerinde, gazete ve dergi ressamlığını, belgesel düzeyleri de içeren yönde değerlendirdi. Refik Halit Karay’ın Gurbet Hikayeleri ve Peride Celal’in Yaz Yağmuru gibi yüzlerce kitabın kapağını çizdi. Bunun yanı sıra İkdam, Vakit, Son Posta, Aydede, Akbaba, Yedigün, Yirminci Asır adlı gazete ve dergilerde çalıştı.
Münif Fehim Özarman, 6 Kasım 1983 tarihinde İstanbul’da 84 yaşında ölmüştür.
Kaynak:Biyografi.info
Münif Fehim Özarman için yapılan aramalar
Münif Fehim Özarman, Münif Fehim Özarman biyografi, Münif Fehim Özarman hayatı, Münif Fehim Özarman özgeçmişi, Münif Fehim Özarman hakkında, Münif Fehim Özarman doğum yeri, Münif Fehim Özarman fotoğraf, Münif Fehim Özarman video, Münif Fehim Özarman resim, Münif Fehim Özarman kimdir?, Münif Fehim Özarman kaç yaşında?, Münif Fehim Özarman nereli, Münif Fehim Özarman memleketi
- Maher Zain Bugün
- Fatih Çifci 17 Mart
- Üzeyir Hacıbeyli 12 Mart
- İbrahim Gülşeni 08 Mart
- Usüli 07 Mart
- Bağdatlı Ruhi 06 Mart
- Nesimi 05 Mart
-
Lale Orta
1167
-
Yoshinori Moriwaki
610
-
Özlem Zengin
517
-
Ekrem Açıkel
439
-
Juanito
256
-
Ayşenur Arslan
235
-
Abdulbaki Erol
228
-
Bekir Ağırdır
211
-
Sevda Ferdağ
198
-
Hakan Yılmaz
197
-
Müslüm Gündüz
166
-
Naci Görür
155
-
Cafer Mahiroğlu
154
-
Rahmi Özkan
143
-
Recep Tayyip Erdoğan
143
-
Mahmut Övür
67
-
Bekir Ağırdır
211
-
Elfin Tataroğlu
115
-
Ekrem Açıkel
439
-
Yoshinori Moriwaki
610
-
Ayşenur Arslan
235
-
Müge Dağıstanlı
103
-
Sevda Ferdağ
198
-
Nur Viral
113
-
Kerim Abdül Cabbar
72