Celaleddin Karatay
Celaleddin Karatay Biyografisi
Celaleddin Karatay, yaşamının ilk dönemlerine ilişkin bilgi yoktur. Doğduğu tarih bilinmemekle beraber 1254 yılında Kayseri’de öldüğünde yaşı altmışı geçmişti. Üç kardeş idiler. Diğer iki kardeşi Kemaleddin Rumtaş ve Seyfeddin Karasungur’dur. Celâleddin Karatay Rum asıllı bir kölelikten geldiği düşünülmektedir.
I. Alaaddin Keykubad 30 Mayıs 1237 yılında ölünce tahta büyük oğlu II. Gıyaseddin Keyhusrev geçti. II. Gıyaseddin Keyhusrev başa geçince emirlerinden Sadeddin Köpek’in kışkırtmaları sonucu bazı devlet adamlarını öldürttü, içinde Celaleddin Karatay’ın da bulunduğu bir bölümünü ise sürgüne gönderdi. Sadeddin Köpek'in ölmesinden sonra yeniden emirlik görevine döndü. Saraydaki taşthane emirliği görevine dönebildi. Ayrıca hazine-i hassa emirliği de kendisine verildi.
II. Gıyaseddin Keyhusrev 1246 yılında öldüğünde geride kalan oğullarından en büyüğü II. İzzeddin Keykavus onbir yaşındaydı. Ortanca oğlu IV. Kılıç Arslan 9 yaşında idi. Buna rağmen veliaht olarak en küçük oğlu 7 yaşındaki II. Alaaddin Keykubad’ı seçmişti. Ancak ileri gelen devlet adamlarından vezir Şemseddin Muhammed, Şemseddin Hasoğuz, Esededdin Ruzbe ve Celaleddin Karatay, büyük oğulun hükümdar olmasının daha yerinde olacağını düşünerek II. İzzeddin Keykavus’u tahta çıkardılar.
Celaleddin Karatay da II. İzzeddin Keykavus’un saltanat naibi oldu. Ancak vezir Şemseddin. Muhammed devleti tek başına yönetmeye kalkınca Celaleddin Karatay onu öldürtüp yönetimi eline aldı.
Şehzadelerin taht kavgalarına son vererek, II. İzzeddin Keykavus, IV. Kılıç Arslan ve II. Alaaddin Keykubad'ın 1249-1254 yılları arasında birlikte hüküm sürmelerini sağladı.
Celaleddin Karatay, 1254 yılında Kayseri’de ölmüştür. Öldüğünde yaşı altmışı geçmişti. Karatay Medresesi’nin içinde sol tarafa hazırlattığı türbesine gömüldü.
Pek çok cami, medrese ve kervansaray yaptırdığı söylenen Celaleddin Karatay’dan kalan en önemli yapıt, 1251’de yaptırdığı Konya’daki Karatay Medresesi’dir.
Veliler listesinde yer alan, Emir Celâleddin bu zattır. Selçuklu vezirlerinin en dindarlarındandır. Celâleddin Karatay’ın ferman ve menşurlarda unvanı: “Yeryüzünde Allah’ın Velisi” şeklinde yazılır. Yüksek ahlaklı, temiz imanlı bir şahsiyetttir. Vakfiyelerde de, “Ebû’l-mulûk ve’s-selâtin” yani “Hükümdar ve sultanların babası” unvanıyla anılır. İbn-i Bibi de ondan sitayişle bahseder.
Kaynak:Biyografi.info
Celaleddin Karatay için yapılan aramalar
Celaleddin Karatay, Celaleddin Karatay biyografi, Celaleddin Karatay hayatı, Celaleddin Karatay özgeçmişi, Celaleddin Karatay hakkında, Celaleddin Karatay doğum yeri, Celaleddin Karatay fotoğraf, Celaleddin Karatay video, Celaleddin Karatay resim, Celaleddin Karatay kimdir?, Celaleddin Karatay kaç yaşında?, Celaleddin Karatay nereli, Celaleddin Karatay memleketi
- Mustafa Yolaşan 26 Eylül
- George Russell 25 Eylül
- Nevhiz 23 Eylül
- Oscar Piastri 21 Eylül
- Burhan Uygur 17 Eylül
- Tiger Woods 14 Eylül
- Tuncay Akça 13 Eylül
- Güneri Civaoğlu 348
- İdil Çeliker 156
- Tomris Giritlioğlu 131
- Hayyam Garipoğlu 83
- Rahmi Özkan 82
- Nevzat Demir 69
- Oytun Erbaş 67
- Zerrin Egeliler 67
- Meltem Cumbul 64
- Aysun Kayacı 54
- Recep Tayyip Erdoğan 54
- İlhan Uzgel 49
- Hülya Avşar 48
- Işıl Yücesoy 48
- Müge Dağıstanlı 48
- Aysun Kayacı 54
- Hayyam Garipoğlu 83
- Recep Tayyip Erdoğan 54
- Meltem Cumbul 64
- Rahmi Özkan 82
- İdil Çeliker 156
- Güneri Civaoğlu 348
- Tomris Giritlioğlu 131
- Zerrin Egeliler 67
- Nevzat Demir 69