Çar II. Nikolay
Çar II. Nikolay Biyografisi
Çar II. Nikolay, 18 Mayıs 1868 tarihinde Alexander Palace, Puşkin, Rusya’da Rus Çarı III. Aleksandr ile Çariçe Maria Fyodorovna'nın ilk oğlu olarak doğmuştur. Asıl adı Nikolay Aleksandroviç Romanov’dır. Rus Çarı, Çar II. Nikolay, Büyük Britanya Kralı V. George ve Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm-II Kuzendir. Çar II. Nikolay, askeri bir eğitim gördü ve albay rütbesine kadar yükseldi. Veliahtlığı sırasında yurtiçinde ve yurt dışında uzun gezilere çıktı.
Çar II. Nikolay, 5 yabancı dil bilirdi. Askeri ve hukuk eğitimiyle birlikte derin bir dini bilgisi vardı. Rus tarihindeki en sportif çar olmasıyla birlikte yaptığı sporlar şunlardı: Tenis, jimnastik, koşu, yüzme ve buz pateni.
Çar II. Nikolay, 1 Kasım 1894'te babasının ölümü üzerine tahta çıktı. 14 Mayıs 1896 tarihinde Moskova yakınlarındaki Kodinka'da düzenlenen taç giyme töreninde halkın bulunduğu tribünler çökmüş ve yaklaşık 1.400 kişi yaşamını kaybetmişti.
Çar II. Nikolay, 1 Kasım 1894 tarihinden, tahttan çekilmek zorunda kaldığı 2 Mart 1917'ye değin hükümdarlık yaptı. Çar II. Nikolay, kamu yaşamından elverdiğince uzak kalarak çoğunlukla Çarskoye Selo'da yaşadı. Karısının etkisiyle çevresine topladığı Grigori Jefimoviç Rasputin gibi mistiklere ve telkinle iyileştirme gücü olan kişilere danışmadan karar vermiyor, entelektüel açıdan kendisinden üstün olduklarını düşündüğü ve ayrıcalıklarını elinden almalarından korktuğu bakanlarına güvenmiyordu.
Dış politikada ise sürekli yanlışlıklar içerisinde olmuş, Çar II. Nikolay bilinçsizce Osmanlı ile çekişmeye zorlanmış, Balkanlarda yanlış tutumları nedeniyle gereksiz politikalara yol açmıştır. Kendince Rusya'yı ayağa kaldırmak için Japonya'ya savaş açmış (1904-1905), ancak Rusya - Japonya Savaşında büyük bir hezimete uğrayıp ve Rusya'nın yenilmesine neden olur. Bu savaşla birlikte Rusya'nın itibarı giderek düşmeye başlar.
1917'de Petrograd'da (St. Petersburg) başlayan ayaklanmanın ardından kentin komutanına sert önlemler almasını emrederek düzeni sağlamak üzere destek birlikleri gönderdi. Ancak, olayların önünün alınamaması sonucunda Nikolay, ordunun da desteğini alan Duma'nın çağrısına uyarak 15 Mart 1917'de Pskov'da kardeşi Mihail lehine tahttan çekildi. Ancak Mihail'in tacı reddetmesiyle Romanovların saltanatı ile birlikte Rusya'da bin yıllık monarşi yönetimi son buldu.
1917'deki Şubat Devrimi'nden sonra tahttan çekildi. Ailesiyle birlikte önce Çarskoye Selo'da, daha sonra Tobolsk'ta ve son olarak Yekaterinburg'da tutuldu. Vladimir Ilyich Lenin’in liderliğindeki Ekim Devrimi'nden sonra, 16/17 Temmuz 1918 gecesi, eşi, çocukları, aile hekimi, uşakları ve aşçısıyla birlikte Bolşevikler tarafından tutuldukları evin bodrum katında öldürüldü.
Çar II. Nikolay, 17 Temmuz 1918 tarihinde Rusya’da Sibirya bölgesindeki Yekaterinbur kasabasında devrimin Kızıl Komiserleri tarafından kurşuna dizilerek 50 yaşında öldürülmüştür. Cesetlerin yakıldığı izlenimi verilmesi için giysileri terk edilmiş bir maden ocağında yakıldıktan sonra cesetleri ormanlık araziye gömüldü. 1979 yılında amatör bir arkeolog tarafından bulunsa da bu haber 10 yıl boyunca SSCB yönetimi tarafından gizli tutuldu.
17 Temmuz 1998'de yapılan devlet töreniyle ailesiyle birlikte Sankt-Peterburg'da St. Peter ve Paul Katedrali'nde defnedildi
2000 yılında Rus Ortodoks Kilisesi tarafından aziz ilan edildi. 2008 yılında, Rusya Yüksek Mahkemesi Çar ailesinin öldürülmesinin haksız siyasi baskılar sonucu olduğuna, dolaysıyla siyasi cinayete kurban gittiklerine karar verdi ve itibarlarının iade edilmesini kararlaştırdı
Kaynak:Biyografi.info
Çar II. Nikolay için yapılan aramalar
Çar II. Nikolay, Çar II. Nikolay biyografi, Çar II. Nikolay hayatı, Çar II. Nikolay özgeçmişi, Çar II. Nikolay hakkında, Çar II. Nikolay doğum yeri, Çar II. Nikolay fotoğraf, Çar II. Nikolay video, Çar II. Nikolay resim, Çar II. Nikolay kimdir?, Çar II. Nikolay kaç yaşında?, Çar II. Nikolay nereli, Çar II. Nikolay memleketi
- Fikret Çeşmeli 03 Tem.
- Eli Acıman 02 Tem.
- Hakan Kırvavaç 01 Tem.
- Halil Lütfü Dördüncü 30 Haziran
- Ernst Arnold Egli 29 Haziran
- Hasan Vasfi Uçkan 28 Haziran
- Sabire Aydemir 27 Haziran
-
Necmettin Batırel
999
-
Erdal Acar
862
-
Ahmet Kasım Han
340
-
Servet Yılmaz
230
-
Filiz Akın
227
-
Nevzat Demir
166
-
Türkan Sabancı
138
-
Recep Tayyip Erdoğan
133
-
Emin Çapa
129
-
Ayşenur Arslan
117
-
Mehmet Cengiz
106
-
Pınar Eliçe
100
-
Danilo Zanna
99
-
Abdulbaki Erol
95
-
Sadettin Tantan
92
-
Necmettin Batırel
999
-
Erdal Acar
862
-
Mehmet Cengiz
106
-
Mustafa Önsel
73
-
Sadettin Tantan
92
-
Çağla Şikel
51
-
Pınar Eliçe
100
-
Ayşe Hatun Önal
58
-
Caner Toygar
76
-
Güzin Özyağcılar
71