Ayhan Işık
Ayhan Işık Biyografisi
5 Mayıs 1929 yılında İzmir'in Karataş semtinde doğan Ayhan Işık’ın asıl Adı Ayhan IŞIYAN'dır. Üç kız, iki erkek kardeşi vardı. Dört aylık bir bebekken ailesi İstanbul'a göç etmiştir. Zaten, İzmir'e, annesi ve babası Selanik'ten gelmişler. Altı çocuklu bir ailenin küçüğü olan Ayhan Işık altı yaşındayken babasını kaybeder. İlkokulu Bomonti'deki 44. Okul'da bitirdi. Ortaokula başladığı günlerde Babıali'ye geldi. Çünkü okula gidebilmek İçin çalışmak zorundaydı. Gazete ve dergilerde hikaye ve kapak resimleri çizmeye başlamıştı. Yaz tatilinde Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası'nda 'kırık şişe kontrolörlüğü' yaptı. Vapurla gidip gelirken boş durmuyor, mecmuaların ısmarladıkları ve 'illüstrasyon' denilen renkli resimleri çiziyordu.
Daha sonra İstanbul Darphanesi'nde ressamlığa başladı. Daha sonra bir inşaat müteahhidinin yanında katiplik yaptı. Bu arada devam ettiği İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden 1953 yılında mezun oldu.
Sinemaya geçmeden önce grafiker olarak çalışan sanatçı, çeşitli dergilere kapak resimleri yaptı. Akademideki okul arkadaşlarının Hollywood starı Clark Gable'a benzettiği Ayhan Işık, arkadaşlarının teşvikiyle Grafikerlikten sinemaya 1951'de Yıldız Dergisi ve İstanbul Film'in açtığı artist yarışmasını kazanarak geçiş yaptı. Aynı yarışmada kadınlardan da Belgin Doruk birinci oldu. Aynı yıl "Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan" filmiyle ilk filmini çevirerek beyazperdede gözüktü. Üçüncü filmi "Kanun Namına" ile oyunculuktaki yeteneğini kanıtlayarak üne kavuştu.
1959 yılında Amerika'da Hollywood’a giderek şansını birde orada denemek istedi ve sinema konusunda incelemelerde bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra yeni filmler çevirerek ününü sürdürdü. Bu yıllarda çevirdiği Küçük Hanım seri filmleri halk tarafından oldukça beğenildi.
Ayhan Işık da 1972'de film yıldızlarının sahneye çıkma ve plak yapma modasına uyar ve Münir Nurettin Selçuk'tan dersler aldı, Klâsik Türk Müziği dalında solistlik yaptı ve bir tane 45'lik plak doldurdu.
Yeşilçam'da mert, tuttuğunu koparan, bıçkın mahalle delikanlısı karakterlerine hayat veren Türk sinemasının ''Taçsız Kralı'' Ayhan Işık, 200 kadar film çevirdi. 1975’den itibaren Oyunculuğunun yanı sıra yapımcı, yönetmen ve senaristlikde yapmaya da başlayan Işık, bir süre sonra da oyuncu ve yönetmen olarak 1976 yılında"Örgüt" filmini çekti ve bu arada TV'de bazı reklam filmlerinde rol aldı.
Türk sinemasının belki de en büyük oyuncularından biri olan Ayhan Işık, ikinci filminden sonra fiziği ve yeteneği ile dikkatleri çekerek, ölene kadar çevirdiği bütün filmlerde hep başrol oynadı.
"Kral" ünvanını alan Işık, ününü en uzun süre koruyan ilk oyuncu oldu. Işık; 1954'te Türk Film Festivali'nde, 1962'de Ses, 1965'te Artist ve daha bir çok yayın organının düzenlediği yarışmalarda "en başarılı erkek oyuncu" seçildi.
13 Haziran 1979 tarihinde İstanbul’da Bebek'teki evinin balkonunda güneşlenirken güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması geçiren Ayhan Işık hastaneye kaldırıldı ise de kurtarılamadı ve üç gün sonra 16 Haziran 1979'da vefat etti .
Evlilikleri : Gülşen Işık ile evli idi. Serap adında bir kızı vardır.
Kaynak:Biyografi.info
Ayhan Işık kitapları
-
Konuşulmayan Gerçek: Zorla Kaybetmeler
Yarın tarihi : 2014-11-14
Yayınevi : ANADOLU KÜLTÜR YAYINLARI
Siyaset » Araştırma-İnceleme
Hukuk » İnsan Hakları -
Üstad Bediüzzaman'ın Van Hayatı
Yarın tarihi : 2013-04-26
Yayınevi : ŞAHDAMAR YAYINLARI
İslam » Kişiler
Ayhan Işık için yapılan aramalar
Ayhan Işık, Ayhan Işık biyografi, Ayhan Işık hayatı, Ayhan Işık özgeçmişi, Ayhan Işık hakkında, Ayhan Işık doğum yeri, Ayhan Işık fotoğraf, Ayhan Işık video, Ayhan Işık resim, Ayhan Işık kimdir?, Ayhan Işık kaç yaşında?, Ayhan Işık nereli, Ayhan Işık memleketi
- Harun Çoban Bugün
- Oğuzhan Arslan Dün
- Ertuğrul Doğan 26 Mart
- İrfan Uzun 26 Mart
- Hilmi Özden 26 Mart
- Halil Murat Ünver 26 Mart
- Erkan Trükten 26 Mart
-
Deniz Işın Coşkuner
34317
-
Mehmet Fatih Çıtlak
1472
-
Sinan Oğan
1376
-
Ali Rıza Binboğa
1175
-
Köksal Engür
1147
-
Recep Tayyip Erdoğan
954
-
Asena Demirbağ
898
-
Nur Sürer
888
-
Turgut Özatay
796
-
Muharrem İnce
772
-
Elfin Tataroğlu
728
-
Kenan Kalav
722
-
Engin Alan
661
-
Ayşenur Arslan
623
-
Rahmi Özkan
610
-
Ali Rıza Binboğa
1175
-
Tolga Tanış
375
-
Ayten Uncuoğlu
67
-
Gürkan Kubilay
144
-
Zeydan Karalar
153
-
Selami Şahin
177
-
Cevat Akşit
215
-
Meral Orhonsay
455
-
Kenan Kalav
722
-
Ahmet Kasım Han
491