FB TW PIN NWS

Yunanistan'da iktidar partisi yarışı önde bitirdi

2006-10-24
Yunanistan'da dün ikinci turu yapılarak sona eren yerel seçimleri iktidar Yeni Demokrasi Partisi (YDP), son 2 yerel seçimde olduğu gibi bu kez de ana muhalefet PASOK'un önünde tamamladı.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı, oy sayımının tamamlandığını ve belediye ile valilik seçimlerinin sonuçlarının kesinleştiğini duyurdu.

YDP, ülke genelindeki toplam 54 valilikten 30'unu kazanırken, PASOK 22 valilik elde etti. PASOK ile Sol İttifak Partisinin (SYN) ortak adayları ise 2 valilik aldı.

Bölge valiliklerinde ise PASOK 2, YDP bir valilik kazanarak, il valiliklerinde olduğu gibi 2002 seçimlerindeki durumlarını korudu.

Nüfusu 70 bini geçen seçim bölgelerindeki toplam 28 belediye başkanlığının 16'sını YDP, 7'sini PASOK, 3'ünü PASOK ile Sol İttifak Partisinin (SYN) ortak adaylarının kazandığı, diğer ikisini ise Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile SYN adaylarının aldığı açıklandı.

Yerel seçimlerin ilk turunda katılım oranı yüzde 72,5 olurken, 2. turda sandık başına giden seçmenlerin oranının yüzde 64,4'e düştüğü açıklandı.

Yerel seçimin anahtar bölgeleri Atina ve Selanik'te gerek valilik, gerekse belediye başkanlığı seçimlerinde Yunanistan'ın 2 büyük patisi arasındaki denge korundu.

Yunanistan'da 15 ekimde yapılan yerel seçimlerde ilk turda adayların hiçbirinin geçerli oyların yüzde 42'sini alamadığı Gümülcine Belediyesinde dün yapılan seçimlerde, Dimitris Koçakis toplam oyların yüzde 52,35'ni alarak belediye başkanı seçilirken, Türk azınlığı, Belediye Meclisine 4 üye seçti. Gümülcine Belediye Meclisinde önceki dönem de 4 Türk üye bulunuyordu.