FB TW PIN NWS

TESEV’den Büyükanıt’a Yanıt

2006-10-02
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın TESEV raporuna yaptığı eleştirilere, TESEV program yöneticisi Volkan Aytar NTV canlı yayınında yanıt verdi.

Eleştirilen raporun, Avrupa Birliği’nde Türkiye için bir “güvenoyu” belgesi olarak değerlendirildiğini söyeyen TESEV Program Yöneticisi Aytar, raporun zamanlamasının ilerleme raporunu olumsuz etkilime amacı taşıdığı iddiasını reddetti.

Aytar, raporun Türkçesinin Haziran ayında İstanbul’da tanıtıldığını, bu tanıtıma pek çok kurumdan temsilcinin çağrıldığını söyledi.

İngilizce çevirisinin ancak Eylül ayında tamamlandığını belirten Volkan Aytar, “Raporun ilerleme raporunu etkilemesi gibi bir amacımız yoktu. Böyle bir amacımız olsa zaten daha önce açıklamamız gerekirdi” dedi.

Maddi hata eleştirilerine de karşı çıkan Aytar, raporda güvenlik konulularında Polis Akademisi hocaları tarafından yazılar olmasının son derece normal olduğunu belirtti.

Aytar, “Ayrıca bu kitapta yazanların iddiaları, çalıştıkları kurumları bağlamaz” dedi. Aytar, TESEV’in finansmanı ile ilgili iddialar için de TESEV’in bağımsız bir vakıf olduğunu belirtti ve Avrupa Birliği’ni kastederek “Vakfın birlikte çalıştığı kurum, Türkiye’nin büyükelçi düzeyinde temsil edildiği hatta kendisini fonladığı bir kuruluştur” dedi.

Aytar, “TESEV raporunda yanlızca eleştirel değil Türkiye’nin yaptığı reformlardan da övgüyle bahsedildi. Ayrıca sayın orgeneralle aynı düşünmüyor olmamız da demokrasi açısından çok normal” dedi.