Marilyn Monroe
Marilyn Monroe Biyografisi
Gerçek adı Norma Jean Baker olan Marilyn Monroe, 1 Haziran 1926’da Los Angeles, California’da doğdu. Babası Edward Mortensen, annesini Norma doğmadan önce bırakıp gitmişti. Açlık ve sefalet içinde geçen çocukluk yılları, annesi Gladys Baker’ın ağır bir sinir nöbeti geçirip hastaneye kaldırılması ile daha da karardı. Norma’nın yetimhanedeki yaşamı işte bu talihsiz olayla başladı. 8 yaşında cinsel tacize uğrayan Norma Jean, bir tanıdıklarının yanında kalırken zaman içinde istenmeyen misafir durumuna düştü ve 16 yaşında hayatının en zor kararını verdi. Yetimhaneye dönmeyecek ve fabrikada işçi olarak çalışan Jim Dougherty ile evlenecekti. 1942 Haziran’ında Jim ile evlenen Norma’nın evliliği uzun sürmedi ve 1946 Eylül’ünde bitti.
Burbank’ta bir fabrikada çalışırken şans eseri fotoğrafları çekildi ve modelliğe başladı. Ünlü film yapımcısı Howard Hughes tarafından keşfedildi ve adı Marilyn Monroe olarak değiştirildi. İlk başlarda küçük rollerde, sessiz sakin sarışın bir kız olarak kendini gösteren Marilyn, "Love Happy" (1949) ve "All About Eve" (1950) filmlerinden sonra başarıyı yakaldı. Doğallığına, cazibesini ve dişiliğini de ekleyerek, sessiz sakin sarışın kız "Sarışın Bomba" olarak anılan bir idole dönüştü. 1950 yılında tanıştığı profesyonel beyzbol oyuncusu Joe Di Maggio ile 1954 Haziran’ında dünya evine girdi.
"Niagara", "Gentlemen Prefer Blondes", "How to Marry A Millionaire" adlı filmlerle ününe ün katan Marilyn, herşeyin doğal ve içten olması gerektiğini savunurdu. Belkide bu düşüncesi sayesinde film yapımcılarının ve fotoğrafçıların rüyası haline geldi. 1954 yılının Ekim ayında ikinci eşinden de ayrılan Marilyn’in evliliğini bitiren en büyük etkenin, şöhreti ve sarışın seksi bomba imajı olduğu söylendi.
1956 yılı ise Marilyn için çok hızlı geçti. Kendi firması olan Marilyn Monroe Productions’ı da bu yıl içinde kuran seksi yıldız, 29 Haziran’da da bir oyun yazarı olan Arthur Miller ile üçüncü evliliğini yaptı. Kariyerini kötü yönde etkileyen, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı da bu dönemde başladı. Psikolojik problemler içinde kendini unutan Marliyn Monroe, 21 Haziran 1961 yılında üçüncü eşinden de ayrıldı.
Ne var ki 5 Ağustos 1962 yılında Brentwood’daki evinde ölü bulunan ünlü yıldız, aşırı dozda uyku ilacı alarak intihar etmişti. Olayın bir intihar değil cinayet olduğu iddiaları ortaya atılmış, sebep olarakta John F. Kennedy ile olan birlikteliği öne sürülmüştü. Marilyn, 8 Ağustos 1962’de California'da defnedildi.
20.yy’ın seksi bombası olarak kabul edilen Marilyn Monroe, yarım kalan filmi "Something’s Gotto Give" i hiçbir zaman bitiremedi. Solak olduğu bilinen ünlü yıldızın vazgeçemediği ve yanından ayırmadığı tek şey "Chanel No:5" parfümüydü.
Ölümünden sonrada unutulmayan güzel yıldız, 1999 yılında People Magazine tarafından "Dünyanın En Seksi Kadını" seçildi. Yine 1999 yılında Playboy dergisi tarafından "20.yy’ın En Seksi Starı" seçilen Marilyn Monroe’nun sayısız filmi ve ödülü bulunmakta. Ayrıca Elton John’un "Candle in the Wind" adlı parçasını Marilyn’e itham ettiği bilinmektedir.
Kaynak:Biyografi.info
Marilyn Monroe kitapları
-
Fragments Poems, Intimate Notes, Letters (Hardcover)
Yarın tarihi :
Yayınevi : FARRAR, STRAUS AND GIROUX
Edebiyat » Anı (hatırat)
Edebiyat » Mektup
Diğer Dildeki Yayınlar » İngilizce
S
Marilyn Monroe için yapılan aramalar
Marilyn Monroe, Marilyn Monroe biyografi, Marilyn Monroe hayatı, Marilyn Monroe özgeçmişi, Marilyn Monroe hakkında, Marilyn Monroe doğum yeri, Marilyn Monroe fotoğraf, Marilyn Monroe video, Marilyn Monroe resim, Marilyn Monroe kimdir?, Marilyn Monroe kaç yaşında?, Marilyn Monroe nereli, Marilyn Monroe memleketi
- Emin Ongan Bugün
- Funda Erdal Dün
- Metin And 19 Eylül
- Atakan Hoşgören 17 Eylül
- Orhan Şevki 17 Eylül
- Yunus Emre Genç 16 Eylül
- Natalie Zahle 10 Eylül
-
Dilber Ay
306
-
Faruk Süren
250
-
Ajda Pekkan
245
-
Sadettin Saran
220
-
Muhammed Yakut
204
-
Çağan Atakan Arslan (Soldier)
175
-
Seda Sayan
174
-
Sahrap Soysal
165
-
Biricik Suden
155
-
Rahmi Özkan
126
-
Muhammed Ali
118
-
Müge Dağıstanlı
109
-
Bülent Ersoy
108
-
Oktay Kaynarca
108
-
Semiramis Pekkan
107
-
Sahrap Soysal
165
-
Ozan Gündoğdu
83
-
Dilber Ay
306
-
Banu Alkan
53
-
Ayşenur Arslan
101
-
Vahide Gördüm
70
-
Müşerref Akay
68
-
Albert Einstein
59
-
Muazzez Ersoy
71
-
Kıvanç Tatlıtuğ
56