FB TW PIN NWS

Sosyal güvenlikte yeni haklar

2006-12-09
Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte çalışanlara yeni haklar geliyor ve kolaylıklar sağlanıyor.

Yönetmelik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte;

• Memurlar, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve arızalar nedeniyle iş göremezlik geliri alabilecek.

• Bütün sigortalılar brüt asgari ücretin üç katı tutarında cenaze yardımı alacak. Bu da 2006 yılı asgari ücretine göre 1593 YTL'ye karşılık geliyor.

• Memurlara getirilen en önemli haklardan biri ise hizmet borçlanmaları oldu.Yeni durumda, İş Kanunu gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri, er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreler, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri, sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen primi ödenmemiş süreleri borçlanmaları mümkün olacak.

• Bağ-Kurlular ile SSK'lılar arasındaki eşitsizlik ortadan kaldırılarak katılım payının tavanı asgari ücretin yüzde 75'ine (398 YTL) düşürülecek. Böylece, çalışan-emekli ayrım ortadan kaldırılarak hastalardan alınacak katılım payı tavanı düşürülerek eşitlenmiş olacak.

• Yeni düzenlemeyle SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrımı kalmayacağı için itibari hizmetten yararlanan tüm çalışanlara, çalıştıkları her yıl için 3 ay fiili hizmet zammı süresi verilecek, aynı zamanda bu süre prim ödeme gününe de ilave edilecek.